Čović na godišnjici “HZHB”: Za četiri godine Hrvati moraju biti jednakopravni

3 min. čitanja

U Mostaru se obilježava 31. godišnjica utemeljenja Hrvatske Zajednice Heceg Bosne, a na svečanosti obilježavanja Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, kazao je da je “važno prisjeti se velikana hrvatske misli koji su donosili povijesne odluke u izazovnim vremenima i zaštitili hrvatski narod u BiH”.

“Da nije bilo takvih odluka mi danas ne bi bili ovdje, ne bismo bili dio konstitutivnog naroda sukladno ustavu i organiziranju Ustava BiH, niti bi maštali o tome kako možemo izgraditi Domovinu BiH po mjeri hrvatskog naroda. Da nas malo više bude na prostorima BiH. a manje u iseljeništvu”, kazao je Čović.

Naglasio je kako je dokument koji su usvojili prije dvije godine, koncepcija strateških odrednica za deset godina za hrvatski narod, uveliko značajna na povijesnom putu Hrvata BiH.

“Ako i ovo okončamo kako smo zamislili, a prve dvije godine smo ostavili iza sebe, možemo biti ponosni na ono što smo uradili. Ostaje nam još dva ciklusa po dvije godine, kada sve ono što treba zaokružiti mora u konačnici osigurati da po Ustavu BiH hrvatski narod bude do kraja jednakopravan s druga dva konstitutivna naroda, legitimno predstavljen na svim razinama vlasti. To je sada odgovornost svih nas koji obnašamo političku dužnost, svih nas okupljenih u HNS. Ja sam siguran da upravo ono što sada govorimo i što vodimo kao politiku hrvatskog naroda s druga dva naroda u BiH uz zahvalu svima nama koji smo uspjeli osigurati rezultat koji nas vrednuje kao one koji smo legitimni predstavnici hrvatskog naroda”, kazao je Čović.

Iskazao je zahvalnost svim političkim partnerima i prijateljima iz Republike Hrvatske.

Naglašava kako predstoji ogroman posao da se do kraja realiziraju strateške odrednice Hrvatskog narodnog sabora do kraja 2030. godine.

“Tada ćemo, ja vjerujem, s mnogo više ponosa moći reći hvala svima onima koji su dali najviše što se moglo dati, onima kojima smo se poklonili paleći svijeće i moleći za njih ovih dana diljem BiH, a tako i Republike Hrvatske”, kazao je Čović na svečanoj akademiji koja je održana u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače.

Podijeli ovaj članak