CIK otvara sve vreće sa glasovima sa četiri biračka mjesta iz Banjaluke: Rezultati izbora nisu uneseni

2 min. čitanja

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojila je jednoglasno naredbu kojom se nalaže Glavnom centru za brojanje u Sarajevu da izvrši otvaranje svih vreća sa izbornim materijalom, a u cilju pronalaska obrazaca za zbirne rezultate sa četiri redovna biračka mjesta u osnovnoj izbornoj jedinici Banjaluka.

Kako je rečeno iz izvještaja glavnog kontrolora za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja za opće izbore 2022. utvrđeno je da za četiri biračka mjesta u osnovnoj izbornoj jedinici Banjaluka nisu uneseni rezultati izbora.

– Iz tog razloga prijedlog je da CIK donese naredbu kojom bi se naredilo Glavnom centru za brojanje da izvrši otvaranje svih vreća sa izbornim materijalom, a u cilju pronalaska obrazaca za zbirne rezultate sa redovnih biračkih mjesta u osnovnoj izbornoj jedinici Banjaluka i to za biračko mjesto 034B010 za nivo PSBiH i NSRS, 034B027B za nivo Predsjedništva BiH, PSBiH i NSRS, te na na biračkim mjestima 034B117 i 034B204 za nivo NSRS-a, rečeno je.

Nakon izvršenog otvaranja vreća i pronalaska obrazaca Glavni centar za brojanje bi unio izborne rezultate u aplikaciju.

Ukoliko Glavni centar za brojanje nakon otvaranja vreća ne pronađe obrasce za zbirne rezultate izvršio bi ponovno kontrolno brojanje i utvrdio izborne rezultate za ova biračka mjesta.

Podijeli ovaj članak