CIK BiH odbacio svaku vrstu dezinformacija o navodnim “pripremama za izbornu kra─Ĺu”

10 min. ─Źitanja

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) odbacuje svaku vrstu dezinformacija o navodnim “pripremama za izbornu kra─Ĺu”, izjavio je danas u Sarajevu Suad Arnautovi─ç, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

“U nedjelju se bira ukupno 518 ─Źlanova sljede─çih organa vlasti. Za Predsjedni┼ítvo Bosne i Hercegovine tri ─Źlana, Parlament BiH 42 ─Źlana Predstavni─Źkog doma, iz Federacije BiH 28, Republike Srpske 14. Za Parlament Federacije BiH 98 ─Źlanova”, kazao je Arnautovi─ç.

Kako je kazao, u Kantonu 1 (Unsko-sanski kanton) bira se 30 zastupnika, Kantonu 2 (Posavski kanton) 21, Kantonu 3 (Tuzlanski kanton) 35, Kantonu 4 (Zeni─Źko-dobojski kanton) 35, Kantonu 5 (Bosanskopodrinjski kanton-Gora┼żde) 25, Kantonu 6 (Srednjobosanski Kanton) 30, Kantonu 7 (Hercegova─Źko-neretvanski kanton) 30, Kantonu 8 (Zapadnohercegova─Źki kanton) 23, Kantonu 9 (Kanton Sarajevo) 35 i Kantonu 10 (Livanjski) 25.

Na ukupno 5.903 bira─Źkih mjesta u Bosni i Hercegovini u nedjelju, 2. oktobra, mogu─çnost glasanja na Op─çim izborima imat ─çe 3.368.666 bira─Źa.

U nedjelju, 2. oktobra, na izborni dan u Bosni Hercegovini bira─Źka mjesta ─çe biti otvorena za glasanje od sedam do 19 sati, a bira─Źi, pored ostalih mogu─çnosti, lokaciju svog bira─Źkog mjesta mogu provjeriti i slanjem SMS poruke na broj 091 12 12 12.

“Ovjereno je 145 politi─Źkih subjekata (90 politi─Źkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija) za u─Źe┼í─çe na Op─çim izborima 2022. godine. Me─Ĺutim, na glasa─Źkom listi─çu ─çe se na─çi ukupno 127 politi─Źkih subjekata jer se osam stranaka pojavljuje na izborima samo u okviru koalicije, a deset politi─Źkih stranaka nemaju ovjerene kandidatske liste. Dakle, ukupno 127 politi─Źkih subjekata (72 politi─Źke stranke, 38 koalicija i 17 neovisnih kandidata) ─çe se na─çi na glasa─Źkim listi─çima na Op─çim izborima u BiH zakazanim za 02. oktobar 2022. godine. Ovjereno je i na glasa─Źkim listi─çima se nalaze imena 7.258 kandidata, po organima vlasti”, kazao je Arnautovi─ç.

Prema njegovim rije─Źima, za Predsjedni┼ítvo Bosne i Hercegovine ovjereno je ukupno 10 kandidata, Predstavni─Źki dom Parlamentarne skup┼ítine Bosne i Hercegovine 752 kandidata, Predstavni─Źki dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 1.230 kandidata, Narodna skup┼ítinu Republike Srpske 1.429 kandidata, predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske 31 kandidata, a skup┼ítine kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine 3.806 kandidata.

Kako je kazao, 3.368.666 bira─Źa su upisana u izvode iz Centralnog bira─Źkog spiska za Op─çe izbore 2022. godine.

“Broj redovnih bira─Źa je 3.277.490, broj bira─Źa koji glasaju putem po┼íte je 63.264, broj bira─Źa sa statusom raseljene osobe koji glasaju li─Źno je 15.086, broj bira─Źa koji glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavni┼ítvima BiH je 6.702, a broj bira─Źa sa statusom raseljene osobe koji glasaju u odsustvu je 6.124. Od ukupnog broja bira─Źa 3.368.666, njih 14.222 se nalazi na izvodu i Centralnog bira─Źkog spiska za glasanje putem mobilnog tima”, izjavio je Arnautovi─ç.

Ina─Źe, glasanje ─çe se obavljati na 5.418 redovnih bira─Źkih mjesta, putem 352 mobilna tima, bit ─çe organizovano 105 bira─Źkih mjesta za glasanje na nepotvr─Ĺenim glasa─Źkim listi─çima, 21 bira─Źko mjesto bit ─çe u diplomatsko-konzularnim predstavni┼ítvima Bosne i Hercegovine u 15 dr┼żava, te sedam bira─Źkih mjesta u odsustvu/li─Źno (raseljeni unutar BiH).

“Rad izborne administracije, proces glasanja i brojanja glasova nadzirat ─çe oko 60.000 akreditiranih posmatra─Źa. Najve─çi broj su posmatra─Źi politi─Źkih subjekata koje akreditiraju op─çinske/gradske izborne komisije u Bosni i Hercegovini. O─Źekuje se da ─çe ih biti akreditirano vi┼íe od 50.000”, kazao je Arnautovi─ç.

Prema njegovim rije─Źima, Centralna izborna komisija BiH akreditira posmatra─Źe udru┼żenja gra─Ĺana iz BiH, me─Ĺunarodnih vladinih i nevladinih organizacija i dijelom posmatra─Źe politi─Źkih subjekata (samo one koji posmatraju rad CIK BiH i GCB).

“U zadnjih deset dana CIK je obavio, putem Zoom platforme, razgovore i edukaciju sa 143 op─çinske, gradske izborne komisije u BiH. Na osnovu obavljenih razgovora mo┼żemo saop─çiti da na terenu ne postoji niti jedan zna─Źajniji problem koji bi mogao utjecati na izborni proces u BiH. Centralna izborna komisija BiH odbacuje svaku vrstu dezinformacija o navodnoj pripremi za izbornu kra─Ĺu”, istakao je Arnautovi─ç.

Na Op─çim izborima 2022. godine anga┼żovano je vi┼íe od 50.000 redovnog i vanrednog osoblja izborne administracije.

“Pored sedam ─Źlanova Centralne izborne komisije BiH, tu je 58 stalnih i 37 privremenih slu┼żbenika u Sekretarijatu Centralne izborne komisije BiH, 571 ─Źlan u 143 op─çinske/gradske izborne komisije, 217 slu┼żbenika u op─çinskim/gradskim centrima za bira─Źki spisak, te oko 50.000 ─Źlanova i zamjenika ─Źlanova bira─Źkih odbora, kao i oko 450 anga┼żiranih slu┼żbenika u Glavnom centru za brojanje”, pojasnio je Arnautovi─ç.

U Operativnom ┼ítabu akcije “Op─çi izbori 2022” su predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Dr┼żavne agencije za istrage i za┼ítitu (SIPA-e), Grani─Źne policije BiH, Centralne izborne komisije BiH, entitetskih i kantonalnih ministarstava unutra┼ínjih poslova Policije Br─Źko distrikta BiH.

U periodu od 48 sati prije otvaranja bira─Źkih mjesta pa do zatvaranja bira─Źkih mjesta zabranjeno je objavljivati rezultate istra┼żivanja javnog mijenja u vezi s glasanjem i izborima. Ta zabrana traje od petka, 30. septembra od sedam sati i traje do zatvaranja bira─Źkih mjesta.

Izborna ┼íutnja po─Źinje 24 sata prije otvaranja bira─Źkih mjesta i traje do njihovog zatvaranja odnosno traje od 1. oktobra u sedam sati ujutro i traje do 19 sati 2. oktobra.

U tom periodu politi─Źkim subjektima zabranjeno je u─Źestvovanje u javnim politi─Źkim aktivnostima, a zabranjeno je i medijsko izvje┼ítavanje o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na politi─Źku i izbornu kampanju.

Zabranjena je svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruira izborni proces.

“Procjena je da ─çe Op─çi izbori u Bosni i Hercegovini ko┼ítati 12.528.000 KM. Od toga su najve─çi izdaci za naknade ─Źlanovima i zamjenicima ─Źlanova bira─Źkih odbora u iznosu od oko 6.795.000 KM, za nabavku papira i ┼ítampanje glasa─Źkih listi─ça 1.500.000 KM i po┼ítanski tro┼íkovi slanja glasa─Źkih paketa u inostranstvo u iznosu od 1.270.000 KM”, izjavio je Arnautovi─ç.

Na inicijativu Centralne izborne komisije BiH i Radne grupe za pra─çenje realizacije zadataka iz nadle┼żnosti institucija i policijskih agencija u Bosni i Hercegovini vezanih za provo─Ĺenje Op─çih izbora 2022. godine, koja je formirana od strane Ministarstva sigurnosti BiH, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH donio je 10. augusta odluku o formiranju Operativnog ┼ítaba akcije “Op─çi izbori 2022” zadu┼żeno za sigurnosni aspekt izbornog procesa u BiH.

“U Operativnom ┼ítabu akcije ÔÇśOp─çi izbori 2022ÔÇś su predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Dr┼żavne agencije za istrage i za┼ítitu (SIPA-e), Grani─Źne policije BiH, Centralne izborne komisije BiH, entitetskih i kantonalnih ministarstava unutra┼ínjih poslova Policije Br─Źko distrikta BiH”, pojasnio je Arnautovi─ç.

Istakao je da su novosti na ovim izborima bitne za javnost, prije svega, za bira─Źe, da je uz podr┼íku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva izra─Ĺeno 6.090 sigurnosnih ekolo┼íkih ┼ítambilja, za svako bira─Źko mjesto po jedan.

“Sigurnosnim ┼ítambiljom se utvr─Ĺuje autenti─Źnost i sigurnosna ispravnost glasa─Źkog listi─ça. ┼átambilj ─çe se otiskivati na prednjoj strani glasa─Źkog listi─ça, u donjem lijevom uglu, ispod uputstva za glasanje. Pored sigurnosnog ┼ítambilja s desne strane potpisuje se ovla┼íteno lice, odnosno ─Źlan bira─Źkog odbora zadu┼żen za izdavanje glasa─Źkih listi─ça.Precizirane su odredbe koje se odnose na pomo─ç drugog lica. Da bi ostvario pravo pomo─çi drugog lica, bira─Ź mora dokazati predsjedniku bira─Źkog odbora dokumentom izdatim od nadle┼żnog organa da je slijep ili fizi─Źki nesposoban, dok nepismenost dokazuje upisanim XX ili praznom rubrikom u polju za potpis na identifikacionom dokumentu”, istakao je Arnautovi─ç.

Prema njegovim rije─Źima, glasa─Źka kabina/paravan je okrenuta prema bira─Źkom odboru i posmatra─Źima kako bi se sprije─Źila mogu─çnost slikanja ili zamjene listi─ça.

“U periodu od 48 sati prije otvaranja bira─Źkih mjesta pa do zatvaranja bira─Źkih mjesta zabranjeno je objavljivati rezultate istra┼żivanja javnog mijenja u vezi s glasanjem i izborima. Ta zabrana traje od petka, 30. septembra od 07:00 sati i traje do zatvaranja bira─Źkih mjesta. Izborna ┼íutnja po─Źinje 24 sata prije otvaranja bira─Źkih mjesta i traje do njihovog zatvaranja odnosno traje od 1. oktobra u sedam sati ujutro i traje do 19 sati 2. oktobra. U tom periodu politi─Źkim subjektima zabranjeno je u─Źestvovanje u javnim politi─Źkim aktivnostima, a zabranjeno je i medijsko izvje┼ítavanje o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na politi─Źku i izbornu kampanju. Zabranjena je svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruira izborni proces”, naglasio je Arnautovi─ç.

Dodao je da ─çe prvi put u historiji BiH, na dan izbora biti aktiviran 24-satni TV kanal Centralne izborne komisije BiH.

Podijeli ovaj ─Źlanak