Cijene lete u nebo: Za koliko su poskupili brašno, šećer, ulje…

2 min. čitanja

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić objavio je listu proizvoda koji su najviše poskupili u proteklih godinu dana, tačnije od avgusta prošle do avgusta ove godine. Kriterij za uvrštavanje na listu, kako je sam pojasnio, nije bio rast apsolutne vrijednosti cijene nekog proizovda, nego procentualno poskupljenje.

Podatke koje je prezentovao uzeo je iz službenih izvora, odnosno koristio je podatke Agencije za statistiku BiH. Prema njegovoj tabeli, najviše je poskupio prirodni gas, nešto više od 85 posto. Za preko 50 posto poskupili su i jestivo ulje, šećer, brašno, toalet papir i dizel gorivo. Ovu listu “top 10” zatvara juneće meso koje je “otišlo gore” za blizu 34 posto.

– Prije par dana su objavljeni podaci o kretanju cijena za avgust ove godine, što je bila dobra prilika da se uradi usporedba poskupljenja pojedinih proizvoda u odnosu na avgust prošle godine, kada je krenuo rast cijena i prvi efekti inflacije.

Treba napomenuti da su podaci oni koji je objavila Agencija za statistiku BiH, te da je naravno uvijek moguće pronaći cijene pojedinih proizvoda koje su drugačije od ovih, zavisno od trgovačkog centra ili mjesta.

Također, na ovoj infografici je prikazan rast cijena u procentima, što znači da je moguće pronaći veći rast u apsolutnim vrijednostima, poput drveta za ogrijev (82,2 KM -> 103 KM ili 25,3 posto), ali je ovaj rast manji u procentu u odnosu na druge proizvode.

Bez obzira, sa nostalgijom ćemo se sjećati cijena pojedinih proizvoda, jer su cijene pojedinih proizvoda poput mlijeka dodatno porasle u septembru, što će zvanična statistika tek naknadno potvrditi, napisao je Hadžić u popratnom komentaru.

Podijeli ovaj članak