Centralna banka Bosne i Hercegovine očekuje jaču ekonomsku aktivnost

3 min. čitanja

U najnovijim projekcijama Centralna banka Bosne i Hercegovine očekuje znatno jaču ekonomsku aktivnost u srednjem roku, u odnosu na prethodni krug projekcija, ali i snažnije inflatorne pritiske u 2023. godini.

Usporavanje

– Prethodno objavljene srednjoročne projekcije ključnih makroekonomskih varijabli CBBiH (novembar 2022) za 2022. godinu, iznosile su 4,1 posto za realnu ekonomsku aktivnost i inflaciju od 14,4 posto za 2022. i bile su gotovo jednake kasnije objavljenim službenim podacima (rast realnog BDP-a od četiri posto i inflacija od 14 posto). U odnosu na prethodni krug projekcija, vrijednosti svih ključnih makroekonomskih varijabli su blago korigovane za 2023. i 2024. godinu, navodi se u Proljetnom krugu makroekonomskih projekcija za 2023-2024, koji je objavio CBBiH.

Centralna banka BiH realni ekonomski rast u 2024. godini trenutno projicira na 3,2 posto

Projekcija rasta ekonomske aktivnosti u 2023. je blago korigovana naviše sa 0,9 na 1,6 posto, mada i nadalje projicirana vrijednost ukazuje na znatno usporavanje rasta u odnosu na višegodišnji prosjek. Realni ekonomski rast u 2024. godini, trenutno, projiciramo na 3,2 posto.

– Trendovi u ključnim makroekonomskim varijablama su nepromijenjeni u odnosu na projekcije iz novembra 2022. godine. Sličan je trend ekonomske aktivnosti naših glavnih trgovinskih partnera, što značajno utiče na neke od glavnih komponenti nacionalnih računa kod nas, prvenstveno neto izvoza, gdje projiciramo usporavanje rasta trgovinske razmjene. Projicirana viša stopa rasta lične potrošnje u 2023. godini, u odnosu na prethodnu projekciju, dijelom je rezultat revizije službenih podataka, navode iz CBBiH i dodaju:

– U 2023. godini projiciramo inflaciju od 7,7 posto, što je za 1,6 procentnih poena više u odnosu na projekciju iz novembra 2022. godine. Ključni razlog za reviziju naviše je nastavak rasta cijena hrane i temeljne inflacije. Već od drugog kvartala očekujemo postepeno slabljenje inflatornih pritisaka, do kraja projekcijskog perioda.

Neizvjesnost

Zvanična inflacija u prvom kvartalu 2023. iznosila je 12,4 posto, a u CBBiH očekuju da će se postepeno smanjivati tokom projekcijskog horizonta.

Iz Centralne banke BiH posebno su naglasili da se ekonomija ne nalazi u klasičnom poslovnom ciklusu, te da su procijenjene vrijednosti realnog BDP-a, njegovih komponenti i ostalih makroekonomskih varijabli, izložene izuzetno visokom stepenu neizvjesnosti.

Da li se suočavate sa poteškoćama u izradi dobro napisanih eseja o ekonomskim temama na engleskom? Razumijemo izazove koji dolaze s analizom složenih ekonomskih teorija i podataka. Naš tim iskusnih pisaca https://papertyper.net/ specijaliziran je za ekonomske eseje i može vam pružiti potrebne smjernice i podršku. Bilo da vam je potrebna pomoć pri odabiru teme, istraživanju, strukturiranju ili uglađenju vašeg pisanja, mi smo tu da vam pomognemo.

Podijeli ovaj članak