Čekaju li nas nove blokade u starom ruhu?

7 min. čitanja

Za razliku od državnog nivoa, oko kojeg su se, čini se, lako dogovorili HDZBiH i osmorka, te SNSD, situacija je nešto komplikovanija u Federaciji Bosne i Hercegovine. U ovom entitetu SDA ne prihvata mogućnost opozicije, a strahuje se i od novih blokada.

Koaliciona platforma

Postavlja se pitanje koji su mogući scenariji formiranja vlasti, te da li će visoki predstavnik u našoj zemlji ponovo posegnuti za bonskim ovlastima. Iz OHR-a poručuju da je “zadatak političkih aktera da idu naprijed sa formiranjem zakonodavnih i izvršnih vlasti na svim nivoima u skladu sa zakonom te dogovore sveobuhvatnu koalicionu platformu”.

Dr. Neven Anđelić sa Regent’s University London smatra da je visoki predstavnik Christian Schmidt uvođenjem nametnutih izmjena Izbornog zakona najavio da će on biti konzistentan i da će, ako zatreba, koristiti bonske ovlasti.

– Međutim, odmah nakon nametanja tih izmjena, moj utisak je da nije dobio toliko raširenu podršku kod međunarodnih aktera za te mjere, tako da to postavlja pitanje da li će on nastaviti sa korištenjem bonskih ovlasti. Drugo pitanje je da li su te izmjene donijele željene promjene. Imamo slučaj da se faktički kontrola jednog Doma, odnosno procesa odlučivanja, svela na to da se odlučuje kockom, kao loto, kao lutrija. To u jednom ozbiljnom demokratskom procesu ne bi smio biti slučaj. Jedna od konsekvenci takvog odlučivanja je i da se špekulira da bi jedna partija koja je dobila tu kockarsku prednost mogla blokirati dalje procese, jer je isključena iz pregovora o novoj vlasti, rekao je Anđelić.


image

Neven Anđelić: Gledamo loto

Ističe da je BiH i dalje u statusu quo, koji se mora promijeniti.

– Da bi se on promijenio, mora doći do ozbiljne, radikalne izmjene Izbornog zakona, Ustava. Dejtonski sporazum se mora mijenjati, poručuje Anđelić.

Smatra da je situacija toliko negativna da izgleda kao da je osmorka shvatila da mora odustati od tvrdoglavo utvrđenih pozicija i tražiti kompromis – prvo između sebe, a onda sa još dvije velike političke partije – SNSD-om i HDZ-om. Naglašava i da će SDA koristiti sva moguća sredstva kako bi poljuljala jedinstvo osmorke.

Akademik Slavo Kukić kaže da je izvjesno da SDA – zbog broja delegata u federalnom Domu naroda – može blokirati uspostavljanje vlasti, posebno ako se udruži i sa delegatom DF-a.

– Realna je mogućnost da će SDA iskoristiti instrumente koje ima pri ruci, a to drugim riječima znači da će iskoristiti mogućnost predlaganja svoga kandidata za predsjednika, odnosno potpredsjednika Federacija. Kako stvari stoje, on će, koliko bude mogao, blokirati proces uspostavljanja izvršne vlasti u Federaciji, ističe Kukić.


image

Slavo Kukić: SDA će iskoristiti sve raspoložive instrumente

Dodaje da ukoliko dođe do blokade, onda postoje dva scenarija – da visoki predstavnik intervenira ili na način da dadne tumačenje svoje odluke o nametanju amandmana na Ustav i Izborni zakon ili da odluku dopuni zbog nove situacije o kojoj njegov tim nije razmišljao.

– Ne bih rekao da unutar osmorke u ovom momentu ili barem među strankama koje čine osovinu osmorke postoje ikakve silnice koje bi mogle ugroziti tu koaliciju. Ja nisam insajder i možda nešto ima o čemu nemam informacije, ali po onome što se iz medija dalo naslutiti, ne bih rekao da predsjednik SDP-a u ovom momentu, u bilo kojoj verziji, razmišlja o mogućoj koaliciji sa SDA, rekao je Kukić.

Iz OHR-a poručuju da je zadatak političkih aktera da idu naprijed sa formiranjem zakonodavnih i izvršnih vlasti na svim nivoima

U međuvremenu, mediji su prenijeli da je Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH usvojilo žalbu SNSD-a i ukinulo posljednju odluku CIK-a BiH kojom je listić za izbor delegata u Dom naroda PSBiH iz RS-a proglašen važećim. Ipak, prema kasnijim informacijama koje je objavila Istraga.ba, žalba SNSD-a je usvojena, ali se predmet vraća CIK-u na ponovno odlučivanje.

Lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je da će članovi CIK-a BiH biti smijenjeni u prvom mjesecu kada bude formirana vlast na nivou BiH, te procesuirani. A Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, komentarišući prvu informaciju, kaže da se radi o sramnoj odluci.

– Ako je tačno to što smo prvo saznali iz SNSD-a, koji očigledno radi posao iz Suda BiH, onda je to zaista jedna sramna, nevjerovatna, šokantna odluka koja pokazuje koliko je zaista pravosuđe potonulo, koliko je uniženo i koliko je u vlasništvu, nažalost, vladajućih političkih oligarhija, kaže Borenović i dodaje da SDP nije glasao za listu PDP-a, jer se dogovorio sa Miloradom Dodikom.

Naglašava da je “i smiješan, bijedan i jadan pokušaj predsjednika SDP-a da se opere u javnosti, u FBiH prvenstveno, ali i pred nekim drugim predstavnicima kojima je obećao nešto što nije uradio”.

Marinko Čavara, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH, govoreći za Fenu, kazao je da je uvjeren da će Predsjedništvo 21. decembra izabrati Borjanu Krišto, koja je prijedlog HDZ-a i HNS-a, za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH, te da će svi partneri podržati taj prijedlog.

CIKBiH je donio jednoglasnu odluku da ne postoje smetnje za kandidovanje Krišto za predsjedavajuću. Uskoro se očekuje potvrda i informacija koje smo objavili ranije: Ministarstvo finansija i trezora BiH vodit će SNSD-ov Zoran Tegeltija. SNSD će zadržati Stašu Košarca kao ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te Ministarstvo komunikacija i transporta. Na čelu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH ponovo će neko iz reda srpskog naroda, a osmorka će dobiti Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo odbrane BiH.

Podjela pozicija

U igri za poziciju direktora OSA pominju se Almir Džuvo, nekadašnji direktor ove agencije, i Kemal Ademović, zamjenik predsjednika NiP-a. U prednosti za preuzimanje funkcije je Džuvo.

Za danas je planiran sastanak osmorke, HDZ-a i SNSD-a u Istočnom Sarajevu, na kojem će se finalizirati sporazum o koaliciji na državnom nivou.

Podijeli ovaj članak