Čampara poručio Dodiku: Svaki pokušaj secesije vodi u rat, nadam se da je svjestan…

3 min. čitanja

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine i delegat Naroda i pravde u Domu naroda FBiH Aljoša Čampara je, kao i neki drugi zvaničnici iz Bosne i Hercegovine, reagovao na današnje izjave predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

Narušavanje mira

Čampara smatra da Dodik mora znati da su snage sigurnosti u Bosni i Hercegovini, ali međunarodni faktori spremni odgovoriti na svako narušavanje ustavnog-pravnog sistema naše zemlje.

Dodaje da Oružane snage BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, Federalna uprava policije, uprave policije kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, EUFOR i NATO imaju dovoljno kapaciteta da osujete bilo kakve pokušaje nasrtanja na teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

– Nadam se da je Milorad Dodik svjestan kako se nećemo libiti iskoristiti sve sigurnosne kapacitete ukoliko krenete putem narušavanja mira jer svaki pokušaj secesije neminovno vodi u rat, kazao je Čampara.

Ističe da takvi jednostrani potezi najveću štetu bi nanijeli pripadnicima srpskog naroda u Bosni i Hercegovini jer ovo nije 1992. godina kada su Bošnjaci imali samo srce i ljubav prema domovini.

– Uvjeren sam kako neće doći do narušavanja mira u BiH, te pozivam lidere političkih stranaka da svoju energiju usmjere ka jačanju ekonomije i poboljšanju života građana BiH umjesto podizanja nacionalnih tenzija i unošenja nemira među narodima u BiH, kazao je.

Čampara je pozvao i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da se jasno distancira od izjava Dodika. Prokomentarisao je i njegove izjave.

– Znamo mi Vučiću šta bude kada “Srbinu dozlogrdi”, vama svako malo “dozlogrdi”. Znamo mi šta to znači jer zadnji put kada ste umislili da je “Srbinu dozlogrdilo” počinjen je genocid nad Bošnjacima, kazao je.

“Nikad više…”

Čampara kaže da je strašno i pomisliti da neko, a posebno predsjednik jedne države koja teži EU, šalje poruke koje bi se mogle shvatiti kao prijetnja novim zločinima.

– Dakle, graditi državu za bolje sutra svih nas, graditi dobrosusjedske odnose, neka to bude naš imperativ. U suprotnom nek je i vama jasno, nikad više Bošnjak neće biti nespreman, ističe Čampara.

Podijeli ovaj članak