“Budite spremni da se zaštitite” – Večeras se u BiH očekuje jako nevrijeme, izdato narandžasto upozorenje

2 min. čitanja

U Bosni i Hercegovini veći dio dana sunčano malu do umjerenu naoblaku. U poslijepodnevnim i večernjim satima jače naoblačenje sa sjeverozapada u Bosni će usloviti obilnije pljuskove sa grmljavinom i jakim udarima vjetra. Lokalno moguća pojava grada. 

Vjetar veći dio dana južnog i jugozapadnog smjera. Dolaskom padavina vjetar mijenja smjer na sjever. 

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 37°C.

U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Padavine se očekuju u noći sa petka na subotu. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 20°C. 

Najviša dnevna temperatura zraka oko 34°C.

Zbog jakih pljuskova praćenih grmljavinom, a lokalno ponegdje i gradom, FHMZ je izdao narandžasto upozorenje za građane.

Istakli su da se u intervalu od 18:00h (večeras) do 04:00h (sa petka na subotu) očekuju padavine širom Bosne.

– Uz obilnije pljuskove može pasti 20-40 litara kiše po metru kvadratnom, praćeno jakim udarima vjetra. Lokalno će padati grad. Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode, kazali su iz FHMZ-a.

Podijeli ovaj članak