Brojni novi sadržaji u Zenici: Promocija turizma i prirodnih ljepota BiH

3 min. čitanja

Organizovanjem turističkih tura i raznih projekata Afan Abazović želi skrenuti pažnju i popularizirati kulturno-historijske i prirodne ljepote njegovog grada Zenice i države Bosne i Hercegovine.

Certificirani turistički vodič i certificirani planinarski vodič A kategorije vlasnik je jedinog vodičkog obrta u Zenici Afantour, te predsjednik Udruženja građana Azimuth 135, koje radi na razvoju i promociji specifičnih oblika turizma posebnih interesa, prevashodno avanturističkog, ali i izgradnji i održavanju planinarsko-izletničke infrastrukture, poput markiranja planinarskih staza.

Å etnja do iftara

– Sa projektima koje sam pokrenuo i realizovao pokuÅ”avam da unaprijedim i oplemenim život Zeničana i posjetitelja grada. Jedan od tih projekata je Zenička tura, koju sam pokrenuo povodom obilježavanja značajnih datuma iz historije grada Zenice, poput Dana Zenice, 20. marta i Dana oslobođenja Zenice, 12. aprila. Cilj ovih besplatnih turističkih tura je da ljudima predstavim znamenitosti i interesantne činjenice o gradu. Tura obuhvata sve najvažnije objekte u gradu i traje četiri kilometra. Na svakoj lokaciji objaÅ”njavam osnovne informacije o objektu ili iznosim zanimljivosti o tom dijelu grada i bitnim ličnostima koje su vezane za neke od objekata ili ulica, izjavio je Abazović.

Jedan od njegovih najvažnijih projekata je Modernist Utopia, koji se fokusira na arhitekturu socijalizma i modernizma u Zenici. Ovaj projekat je privukao pažnju turista iz cijelog svijeta, naročito arhitekata iz Zapadne Evrope i Sjeverne Amerike. Na projektu je radio sa organizacijom KUMA International. U okviru projekta Abazović vodi turiste kroz Zenicu i pokazuje im različite primjere arhitekture socijalizma. Ovo je skoro pa nepoznata turistička grana u Zenici, s obzirom na to da se obično fokusira na arhitekturu osmanskog i austrougarskog perioda.

Prema njegovim riječima, projekat Å etnja do iftara jedan mu je od omiljenih. Realizuje se četiri nedjelje tokom mjeseca ramazana i sastoji se od laganih rekreativnih Å”etnji sa periferije prema centru grada. Na ovim Å”etnjama posjetitelji mogu uživati u prelijepim vidikovcima, gdje se održavaju iftari. Svaki učesnik priprema svoj iftar, spakuje ga u ruksak i kreće u pjeÅ”ačenje u prirodi. Nakon ezana za akÅ”am-namaz, koji predstavlja četvrtu dnevnu molitvu muslimana, prekida se dnevni post, te se pristupa samom činu iftara. Nakon toga se obavlja namaz, a zatim, uz pripremljenu kafu, učesnici se upućuju ka gradu i svojim kućama.

Astronomija i planinarenje

– Uz podrÅ”ku roditelja i uprave obdaniÅ”ta Sindibad, organizovao sam program za djecu koji se bavi procesima pripreme i boravka u prirodi i planinama. Kao dio programa, organizovali smo posjetu zeničkom izletiÅ”tu Smetovi, gdje su maliÅ”ani imali priliku da prate Perseide i druga nebeska tijela. Astronomija je jedna od dodirnih nauka povezanih s planinarenjem, koju želim predstaviti djeci. Tu smo, također, spojili posjetu zoovrtu Smet s planinarenjem do spomenika NOB-u i posmatranjem vedrog zvjezdanog neba. Djeca su se upoznala s astronomskim pojmovima i orijentacijom pomoću zvijezda, kazao je Abazović. Mirza Dajić

Podijeli ovaj članak