Bolesni protestom traže novac za lijek: Vlada FBiH nepostupanjem izbjegla plaćanje 1,53 milijarde KM

4 min. čitanja

Udruženja koja okupljaju pacijente korisnike Fonda solidarnosti FBiH protestovat će 24. jula ispred zgrade federalnog Parlamenta, kako bi još jednom ukazala na neophodnost poštivanja Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH kad je u pitanju finansiranje Fonda.

Liste čekanja

Iznos sredstava prikupljenih za rad Fonda nije dovoljan kako bi se odgovorilo na potrebe pacijenata, pa svjedočimo listama čekanja, čime je direktno ugroženo zdravlje pacijenata. Finansiranje Fonda uređeno je Zakonom o zdravstvenom osiguranju FBiH kojim je propisano da se rad Fonda finansira iz doprinosa za zdravstveno osiguranje – 80 posto, a 20 posto iz budžeta FBiH. Vlada FBiH je u budžetu izdvojila 33 miliona KM, ali je to nedovoljno.

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku zadužio je Vladu FBiH da usvoji zahtjev Fonda, čime bi se osiguralo dodatnih 40 miliona KM

Iz Centara civilnih inicijativa upozoravaju da je nepostupanjem po zakonu Vlada FBiH u prve dvije decenije postojanja Fonda izbjegla plaćanje svoje obaveze u iznosu od 1,53 milijarde KM. CCI i organizacije koje okupljaju korisnike usluga Fonda su pokrenuli inicijativu Parlamentu FBiH da se iznađu mogućnosti za prioritetno rješavanje problema neadekvatnog finansiranja.

Reagirao je Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma PFBiH, koji je zadužio Vladu da prilikom rebalansa budžeta FBiH za 2023. usvoji zahtjev Fonda, čime bi se osiguralo dodatnih 40 miliona KM za potrebe rada Fonda. Sjednica Predstavničkog doma zakazana je za 25. juli, a prva tačka dnevnog reda je rebalans budžeta u kojem, nažalost, nisu predviđena dodatna sredstva za Fond. Ogorčenje je tim veće što više novca nije predviđeno ni u Dokumentu okvirnog budžeta FBiH za period 2024-2025, što su dovoljni razlozi za proteste uoči sjednice.

– Udruženje za razvoj društva Kap prati ove aktivnosti i naravno da ćemo biti na protestima. Tražimo da Vladu neko natjera da poštuje zakon. Vlada ne finansira rad Fonda solidarnosti, na šta se obavezala i zbog toga smo zabrinuti što moramo tražiti način da ih natjeramo da poštuju zakon. Neosiguravanje novca govori o nezainteresovanosti vlasti za pacijente, za poreske obveznike. Znamo da se plate parlamentaraca i ministara isplaćuju iz prihoda koji se prikupljaju i koje plaćaju građani. Oni ugroženim građanima ne žele da vrate njihov novac kroz uslugu koju im moraju osigurati prema svim konvencijama o ljudskim pravima. Kod nas je to još regulisano, da kažem merhametom, SMS porukama i dobrom voljom ljudi. Svaki dan svjedočimo da se djeca i odrasli na taj način liječe pored Fonda, čija je obaveza da finansira takve bolesnike, rekla je za Oslobođenje Merima Spahić iz Udruženja Kap.

Skupi lijekovi

Kao što je Oslobođenje pisalo, za pojedine lijekove Zavod refundira troškove. Međutim, za citostatike koji su na listi ne može refundirati troškove, tako da su pacijenti prinuđeni čekati da dođu na red, jer se radi o enormno skupim lijekovima, a jedna mjesečna terapija košta 6.500 KM.

– Što se tiče citostatika, to su skupi lijekovi koji dodatno opterećuju ovu listu, zato su tu i čekanja. To ćemo prepustiti Zavodu za zdravstveno osiguranje i povjerenstvu, koje je dio mojih obaveza, ranije je izjavio Nediljko Rimac, federalni ministar zdravstva.

Podijeli ovaj članak