BiH se branila na Igmanu, u Foči, Žepi… / Ove godine dio programa će se realizovati i u RS-u

5 min. čitanja

BiH se branila na Igmanu, Žuči, Mojmilu, Grdonju, ali i u Mostaru, Foči, Bijeljini, Višegradu, Žepi, na svakom pedlju države. Svi ti gradovi, svi heroji, svi preživjeli, a posebno oni koji su živote utkali u temelje domovine, zaslužuju da se spominju i pamte. Upravo to, podizanje nivoa svijesti o važnosti države, jačanju osjećaja patriotizma, kao i educiranje mlađih naraštaja o čuvanju i očuvanju identiteta i neraskidive veze sa domovinom ciljevi su manifestacije Odbrana BiH – Igman 2023, koja je počela 17. jula i trajat će do 17. septembra. Ove godine, prvi put, dio programa će se realizovati i u bh. entitetu RS.

Povratnici

– Ove godine smo uspjeli organizovati tri aktivnosti u manjem bh. entitetu, ali je to veliki iskorak. Nastojimo da kroz ovu manifestaciju pošaljemo važnu poruku da se BiH branila u svakom njenom dijelu i da su veoma bitni svi toponimi odbrane, da ih mi identifikujemo kao takve i da ih na taj način markiramo određenim aktivnostima. Ove godine je to u Prijedoru, Žepi i Janji. Nadam se da ćemo iduće godine imati približan omjer broja aktivnosti u FBiH i RS-u, rekao nam je Ahmed Kulanić, direktor Fonda memorijala koji je organizator Odbrane BiH – Igman 2023.

Ove godine smo uspjeli organizovati tri aktivnosti u manjem bh. entitetu, u RS-u, i to je veliki iskorak, kaže Kulanić

Kulanić je na čelu Fonda memorijala dvije godine i pored brojnih aktivnosti koje realizuje u KS-u, FBiH pokušava i u RS prenijeti barem jedan dio kulturnih i društvenih događaja.

– Boravio sam u povratničkim mjestima u RS-u, želio sam osjetiti kakva je tamo noć, jutro, sa kakvim problemima se suočavaju prilikom zapošljavanja, obrazovanja, zdravstvenih usluga. Nisam primijetio da su naši ljudi u bilo kojem segmentu duhom posustali, čak su u velikoj mjeri dosta otporniji, dosta hrabriji od nas koji živimo u FBiH. Kod njih postoji nesalomljiva volja i nesalomljiva želja za rodnom grudom i domom. Mi iz glavnog grada, ali i iz cijele FBiH moramo uložiti dodatne napore da osiguramo bolje uslove za povratnike. Kada su u pitanju aktivnosti Fonda memorijala, ubijeđen sam, a to su i pokazatelji sa terena, da ovakve aktivnosti njima zaista daju dodatno ohrabrenje da nisu zaboravljeni, da nisu prepušteni i ostavljeni. Na ovaj način se polako intenzivira i kulturni život na tom području tako da su značajne izložbe, predstave, projekcije filmova i promocije knjiga koje će se dešavati ili se dešavaju u sklopu manifestacije Odbrana BiH, ali i drugim povodima, dodao je Kulanić.

U okviru manifestacije najmasovniji događaji će sigurno biti izložba i svečana akademija povodom 30 godina prokopavanja Tunela DB koja će se održati u Vijećnici 31. jula. Kustosica Fonda memorijala Belma Ćuzović je u saradnji sa domaćim i međunarodnim stručnjacima pripremila izložbu koja će prikazati nastanak i razvoj tunela, ali i ono što je tunel značio za Sarajevo i BiH. Drugi događaj, centralni dio manifestacije, svečana je akademija koja će se održati na Kovačima 2. augusta, i treći događaj koji će okupiti građane cijele BiH je molitva ili dova za domovinu u Igmanskoj džamiji.

Učenici

– To se uvijek organizuje prvi petak u mjesecu, ove godine je to 4. august. Vjerski program organizujemo u saradnji sa Vojnim muftijstvom. Organizovali smo prevoz za zainteresovane građane iz cijele BiH, a i na samom Igmanu ćemo imati autobuse koji će prevoziti građane sa Velikog polja do Igmanske džamije, naveo je Kulanić, naglasivši da je dio događaja manifestacije pomjeren i na početak septembra kako bi se uključili i učenici sarajevskih škola koji u okviru nastavnih planova i programa nemaju dovoljno adekvatnih informacija o periodu 1992-1995.

Plan je u budućnosti da manifestacija Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman počne 1. marta, a završi 25. novembra.

Podijeli ovaj članak