“BiH ove sedmice dobija kandidatski status za EU” / Otkrivena imena država koje su to najviše podržavale, među njima se krije veliko iznenađenje

1 min. čitanja

Zemlje članice Evropske unije ove sedmice trebale bi potpisati nacrt dokumenta o procesu proširenja, stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji.

U nacrtu dokumenta preporučeno je da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata uz potvrdu Evropskog vijeća.

– U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Vijeće naglašava hitnost da zemlja krene naprijed na svom putu prema EU, istaknuto je.

Naglašeno je da će naša zemlja morati ispuniti uslove koji su ranije navedeni.

– To uključuje mjere za jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala te upravljanje migracijama. Reformski prioriteti se uglavnom odnose na 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine, piše Euractiv.

Problem na bh. putu ka EU stvara “sveukupni ograničeni napredak u reformama”.

– EU očekuje da se funkcionalna zakonodavna tijela i vlade brzo uspostave na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou kako bi se fokusirale na reforme na putu ka EU, navedeno je.

Kada je riječ o zemljama koje su najviše bile za dodjelu kandidatskog statusa našoj zemlji, istaknuto je da se na toj listi nalaze Češka, Austrija, Slovenija, Italija i Mađarska.

Veliko iznenađenje na ovoj listi zemalja predstavlja Mađarska, s obzirom na islamofobne izjave mađarskog premijera Viktora Orbana upućene na račun pripadnika bošnjačkog naroda.

 

Podijeli ovaj članak