Began Muhić otkriva: Da li sa rođakom “vedri i oblači” u Živinicama

5 min. čitanja

Iako je još u pretprošlu nedjelju bilo jasno da je Began Muhić (SDA) novi gradonačelnik Živinica, zvanično je to saopćila Centralna izborna komisija BiH nakon što je na sjednici donijela odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata prijevremenih izbora za gradonačelnika Živinica, održanih 28. maja.

Diplomatsko iskustvo

Muhić je nakon smrti bivšeg gradonačelnika Samira Kamenjakovića obavljao funkciju vršioca dužnosti gradonačelnika, a na prijevremenim izborima je osvojio najveći broj glasova i već je, kako kaže za Oslobođenje, počeo s gradonačelničkim radom te otkrio šta to namjerava da radi i na koji način da pospješi bolji život u ovom gradu.

– Moja vizija je da sa stručnim timom realizujemo započete projekte i krenemo u realizaciju novih od kojih će koristi imati sadašnje generacije i nove u periodu od 50 godina. Moje diplomatsko iskustvo kao generalnog konzula u Turskoj i Njemačkoj, poznanstva sa vrhunskim privrednicima širom svijeta i poznavanje uspješne privredne prakse u EU sigurno će doprinijeti bržoj realizaciji tih projekata, govori Muhić.

Izgradili smo i prvi autoput za bicikle u BiH, osigurali besplatno iznajmljivanje bicikala i odredili mape za biciklističke staze, te postavili table

Podsjeća da je Bosna i Hercegovina potpisnica Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, Pariškog sporazuma, te Sofijske deklaracije i time se obavezala da postane karbonski neutralna država do 2050. godine.

– Bitno je istaći da smo prva lokalna zajednica koja je potpisala Memorandum o provedbi energetske tranzicije sa generalnim direktorom JP Elektroprivreda BiH Admirom Andelijom (septembar 2022). To znači da će se u narednim godinama stvoriti uslovi za proizvodnju zelene energije, što je i uslov direktive Evropske unije. Naš cilj je da degradirano zemljište Rudnika, kojeg u Živinicama imamo više od 1.500 hektara, iskoristimo kao resurs zelene energije. Gradska uprava će podnijeti zahtjeve za izdavanje urbanističkih saglasnosti i sa Rudnikom Đurđevik, koji je vlasnik zemljišta na kojem je predviđena izgradnja elektrana, sklopiti ugovor o najmu. Sredstva će biti obezbijeđena kroz kredit EBRD-a, tako da su svi preduslovi za ubrzanu gradnju riješeni, ističe on.

Naglašava da realizacija projekata šest fotonaponskih elektrana predstavlja podršku JP Elektroprivreda BiH Gradu Živinice u tranziciji i transformaciji iz sredine pretežno oslonjene na ugalj u sredinu dominantno orijentisanu na zelenu energiju.

– Benefit od projekata je višestruk, prije svega da će elektrane biti priključene na distributivnu mrežu i dobivena energija će se trošiti u Živinicama, u čemu će grad sa 62 posto zelene energije biti u velikoj prednosti u odnosu na druge regione, a što je posebno važno za privredni sektor, tvrdi on.

Tu je i završetak prve faze međuopćinske sanitarne deponije Separacija I. Poslovi na deponiji su u završnoj fazi.

– Komisija za tehnički prijem i izdavanje upotrebne dozvole je bila 13. maja ovdje i očekujemo pozitivan ishod i dobivanje upotrebne dozvole kako bi ona mogla početi sa radom. Grad Živinice ima 60 posto vlasničkog udjela, Općina Banovići 30 i Kladanj 10 posto. Područje naknadne obrade otpada kroz domet novih tehnologija omogućava preradu komunalnog otpada koji može poslužiti kao izvor energije. Vrijednost projekta je 7,5 miliona eura. Pet miliona kredit i 2,5 miliona grant, podsjeća gradonačelnik.

U toku su, kaže, i proširenje i izgradnja novih 10 hala u vrijednosti 50 miliona KM.

Fizibiliti studija

– Odobrena je izrada fizibilti studija izvodljivosti projekta vodovoda i kanalizacije Grada Živinice. Švedska agencija za razvojnu saradnju odobrila je finansiranje i završavamo proces dokumentacije za dodjelu sredstava za ovu studiju. Vrijednost studije je 22.000 eura. Urađen je i glavni projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže za gradska i prigradska naselja u šest faza. U toku je izrada urbanističkog projekta za izgradnju naučno-tehnološkog parka od IPSA iz Sarajeva. Ove godine planirano je utopljavanje zgrada, održano je nekoliko sastanaka sa predstavnicima GIZ Njemačka, navodi Muhić i podvlači da je u maju počela izgradnja komemorativnog centra te da je završen urbanistički projekat Konjuh i uređenje rijeke Oskove.

On ističe da će podrška mladima u narednom periodu biti kroz stipendiranje učenika i studenata, a rješavanje stambenog pitanja kroz sufinansiranje kamatnih stopa kredita te promociju pronatalitetne politike kroz startup projekte. Planira i ulaganja u kulturu i agroturizam, te se osvrće na prozivke protivkandidata sa izbora da sa rođakom vedri i oblači Živinicama. Naime, Began Muhić i predsjedavajući OV-a Živinice Nail Jusić su tetić i daidžić.

– Njihovo je pravo da govore šta hoće, ali moram reći da su to nebuloze. Sedam-osam godina sam bio konzul, znači nisam ni bio tu, objašnjava on.

Podijeli ovaj članak