Avdović tvrdi da se izborni zakon mora mijenjati: Postoje crvene linije preko kojih niko ne bi smio preći

3 min. čitanja

Novinar i dopisnik iz New Yorka Erol Avdović prokomentirao je da Dejton nije potpisan kao trajna kategorija te da je obećano eksplicitno da će potrajati desetak godina. Smatra da se najvažniji dijelovi Dejtonskog ugovora ne poštuju.

– Ne poštuje se Aneks 7. Pored toga, ne poštuju se Aneks 4 i Aneks 10. Danas imamo situaciju da je Dejton više inkubator korupcije, nego škola demokratije. Građani su gorivo demokratije, novinari su čuvari. Nema demokratije bez građana. Svaka glasnost ne počinje odmah velikim brojevima. U svakom slučaju važan i krucijalan glas je glas građana BiH, rekao je Avdović.

– Da vidimo da li će se Schmidt pojaviti pred Parlamentarnim odborom Evropskog parlamenta. Treba da odgovori na više ozbiljnih pitanja. Imam pouzdanja u ‘Parlamentarce‘”, dodaje.

Što se tiče političkog djelovanja predsjedavajuže Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, Avdović govori da treba sačekati sa izgradnjom mišljenja. Također, osvrnuo se i na trenutne planove osnivanja koalicija.

– Neki put prvi saradnici prerastu u prve političke neprijatelje. Koalicije su preduvjet demokratije. Cilj onih koji izlaze na izbore je da vladaju, a ne da budu u koaliciji. HDZ je osvojio minimalni broj glasova, ali na neki način idu im na noge u Mostar. Umjesto da HDZ dođe u Sarajevo i da se u Parlamentu dogovore to što su započeli, kazao je Avdović.

Avdović govori da ga niko ne može natjerati da pristane na nešto što je nedemokratski, a to je da obezvrijedi glasove birača u nekim kantonima, a da podupla, one glasove koji se okupljaju oko HDZ-a.

– Postoje crvene linije preko kojih niko ne bi smio preći. Morat će se mijenjati u nekom pojmu Izborni zakon BiH, ali svakako ne na ovaj način. Ne bih rekao da će se vlast uspjeti toliko brzo formirati. Suviše rano kukuriče i naglašava da je pobijedila ova koalicija. Izdvajam Komšića i Izetbegovića koji ne žele da bude izražena poslušnost prema akterima međunarodne zajednice koji žele prelomiti koplje preko koljena u BiH. Vrijeme je u kome će se morati vrlo precizno izračunati s kim i kako ići u koaliciju, istakao je Avdović za Hayat.

Podijeli ovaj članak