Ambasador Murphy posjetio medresu u Visokom: Sa ovakvom omladinom, budućnost BiH je…

2 min. čitanja

Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy danas je posjetio Medresu “Osman-ef. Redžović” u Visokom.

Ovom prilikom Murphy se susreo sa polaznicima Access programa učenja engleskog jezika koji ova obrazovna institucija Islamske zajednice od 2005. godine realizira u saradnji sa Ambasadom SAD u BiH.

– Razgovarao sam sa ovim mladim ljudima i mogu kazati da sam impresioniran nivoom njihovog intelekta, pitanjima koja postavljaju i optimizmom kojim zrače. Jako su otvoreni kada je riječ o pitanjima kako treba graditi BiH koja je za sve. Budućnost BiH je u dobrim rukama sa ovakvom omladinom, poručio je ambasador Murphy.

Direktor Medrese mr. Dženan Handžić je istakao da je Murphy treći američki ambasador koji posjećuje ovu odgojno-obrazovnu ustanovu, što predstavlja posebnu čast i zadovoljstvo.

– Mi smo uvijek sretni da, onima koji nas podržavaju u našim naporima, pokažemo prilike koje imaju učenici ove škole. Jedna od takvih prilika je i Access program. Ambasadora smo ovom prilikom upoznali sa obrazovnim procesom u našoj školi i sa učenicima koji pohađaju ovaj program. Ovo je značajna prilika i za učenike da u jednom neformalnom razgovoru sa diplomatom visokog ranga na engleskom jeziku predstave svoja razmišljanja i planove za budućnost, kazao je direktor Handžić.

English Access Microscholarship je dvogodišnji program učenja engleskog jezika i drugih praktičnih akademskih vještina koji podržava Vlada SAD-a putem svoje ambasade u Sarajevu, a realizuje se uz podršku Rijaseta IZ u BiH i nevladinih organizacija.

Ovaj program prisutan je u 85 država širom svijeta, a u Bosni i Hercegovini postoji od 2004. godine. Projekat u Medresi “Osman-ef. Redžović” je vodila profesorica Amela Šahinović, saopćeno je iz MINA-e.

Podijeli ovaj članak