Ambasador Murphy: Jedna stvar je drugačija u odnosu na devedesete – SAD su sada tu uz BiH

2 min. čitanja

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini trebala je danas ugostiti svoje bh. prijatelje na prijemu povodom Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država. Ipak, kiša je poremetila planove.

Bez obzira na to, ambasador Michael Murphy je održao obraćanje, koje je emitovano na Facebook platformi Ambasade SAD-a. Dotakao se, između ostalog, odnosa SAD-a prema Bosni i Hercegovini i posvećenosti miru, očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

– Nismo pravovremeno reagovali na etnonacionalističke politike na ovom području. Nismo se odmah odazvali vašem pozivu. Predugo smo čekali, ali smo na kraju reagovali. Dejtonski mirovni sporazum nije bio savršeno rješenje, nije ni danas, ali je zaustavio rat i krvoproliće. Današnje tenzije su vidljive, posebno nakon posljednjih odluka NSRS. Ovo mnoge građane BiH podsjeća na period rata od 1992. do 1995. godine. Ali jedna stvar je drugačija. SAD su ovdje. Nakon rata, brzo smo postali vaši glavni partneri. Danas, niko nan ne može parirati u našoj posvećenosti BiH, poručio je Murphy, te dodao:

– Posvećenost Sjedinjenih Američkih država Bosni i Hercegovini nije usmjerena na pojedince ili političke stranke, već ljudima u državi. Radimo neumorno svakog dana kako bismo pomogli građanima i sigurnoj BiH. A marljiv rad se uvijek nagradi. SAD su s vama sada, ovdje i zauvijek. To se nije promijenilo, niti će. Zato vas sada sve pozivam da dignete čašu i da nazdravimo prijateljstvu naših naroda i velikim naporima koje podnosimo svakog dana kako bismo osigurali mjesto za BiH u euroatlantskoj zajednici nacija. SAD su ovdje sa vama, Bosno i Hercegovino. Sada i zauvijek, jasno je poručio ambasador SAD u BiH.

Podijeli ovaj članak