Ambasada Turske u BiH: Sa svim svojim institucijama priznajemo genocid u Srebrenici

2 min. čitanja

Ambasada Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini zlonamjernim je ocijenila vijesti u pojedinim medijima objavljenim uz naslov kako je “Erdoganova partija odbila usvajanje prijedloga zakona o priznavanju genocida u Srebrenici”, javlja Anadolija.

Kako je saopćeno iz Ambasade Turkiye u Sarajevu, vijest naslova “Erdoganova partija odbila usvajanje prijedloga zakona o priznavanju genocida u Srebrenici” objavljena na pojedinim portalima prožeta je kontradiktornostima i pokušaj je dezinformisanja s namjerom da se javnost u Bosni i Hercegovini usmjeri u pravcu suprotnom od istine, umjesto tačnog informisanja, što je osnova i suština novinarstva.

Kako su naveli, Republika Turska sa svim svojim institucijama priznaje genocid u Srebrenici i s tim u vezi prihvata odluke međunarodnih sudova bez potrebe za dodatnim zakonom.

U video poruci objavljenoj na 28. godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici, kako su podsjetili, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u nekoliko navrata upotrijebio termin genocid i otvoreno osudio “one koji negiraju genocid u Bosni i Hercegovini uprkos odlukama međunarodnih sudova”.

Pored toga, još jučer je šest parlamentarnih stranaka u Velikoj narodnoj skupštini Turske, uključujući AK Partiju i MHP, usvojilo i zajedničku deklaraciju povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

“Uprkos svemu tome, spomenuti naslov koji je napisan za tekst vijesti i način na koji je tekst konstruiran primjer je zlonamjernog i prilično neuspješnog novinarstva”, poručili su iz Ambasade.

Podijeli ovaj članak