Ambasada SAD-a poslala poruku koja može zabrinuti građane RS-a: Evo šta su rekli o Dodikovoj posjeti Rusiji

2 min. čitanja

Put u demokratsku, prosperitetnu i sigurnu budućnost koju žele svi građani Bosne i Hercegovine, uključujući i stanovnike Republike Srpske, vodi preko Brisela, a ne Moskve, istakli su

– U trenutku dok Rusija vodi svoj agresorski rat protiv Ukrajine, niti jedna vlada, na bilo kojem nivou, ne bi trebala proširivati saradnju s Rusijom, rečeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Američke ambasade u BiH na upit o Dodikovom odlasku u Moskvu.

Dodaju da je Dodikova odluka da se sastane sa Putinom “kratkovidna” i ne služi interesima građana Republike Srpske.

– Odluka predsjednika Dodika da se sastane sa Putinom dok se Rusija oglušava o osnovne zakone međunarodnog poretka, kao i njegova odluka da oda počast Putinu ranije ove godine, kratkovida je i ne služi interesima građana Republike Srpske, istakli su.

Još su kazali da put u sigurnu budućnost vodi preko Brisela, a ne Moskve.

– Put u demokratsku, prosperitetnu i sigurnu budućnost koju žele svi građani Bosne i Hercegovine, uključujući i stanovnike Republike Srpske, vodi preko Brisela, a ne Moskve. Skretanje predsjednika Dodika s ovog puta kontraproduktivno je i štetno, poručuju iz ambasade SAD-a za N1.

Podsjetimo, predsjednik SNSD-a i bh. entiteta Republika Srpska danas će se u Moskvi susresti sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije.

Podijeli ovaj članak