Selo u Italiji već 400 godina živi bez automobila

2 min. čitanja

Smješteno na vrhuncu veličanstvene alpske visoravni, na 1.815 metara nadmorske visine, selo Chamois drugo je na listi najviših mjesta u Italiji – ali prvo i jedino bez automobila.

1955. godine, kada pitanja ekologije i održivosti još nisu bila tako popularna kao danas, stanovnici Chamoisa su odlučili da će se uložiti u žičaru, a ne cestu.

Upravo je ta žičara jedino prevozno sredstvo koje ih spaja s dolinom Červina. Tom se odlukom ponose i danas, a bez obzira na izolaciju smatraju kako im je život bez cesta i automobila potreban.

Selo je u izolaciji otkako je nastalo u 18. vijeku, a nakon što se pojavila žičara život im je postao puno jednostavniji, prenosi Pun kufer.

Okružen planinama i šumom mnogima je divokoza poput raja na zemlji. U najboljim danima brojao je tristotinjak stanovnika, a danas ih ima oko sto.

Djede u Chamoisu i danas prepričavaju priče kako su se spuštali iz sela grbavim puteljcima, preskačući kamenje, a ponekad bi nosili i košare s granama kako bi ojačali ramena.

Možete misliti kakvo je to olakšanje kada se pojavila žičara, vožnja od 700 metara do Buissona je trajala tek pet minuta.

Danas Divokoza, zajedno sa regionom Valle d'Aosta radi na projektima samoodrživosti i ekologije kako bi sačuvali prirodu i svoj kraj.

Podijeli ovaj članak