U Brčko je došao da posjeti majku: Bokserom na borca protiv korupcije

5 min. čitanja

Izuzetno su važni brza i efikasna istraga policije te sankcioniranje osoba ili grupa koje stoje iza napada na Mirzu Derviševića, poručuju iz Udruženja BH novinari.

Novinar i osnivač portala Times.ba Mirza Dervišević napadnut je u subotu u Brčkom. Vraćajući se sa majkom sa porodičnog okupljanja, za sada nepoznata osoba sa fantomkom na licu udarila je Derviševića željeznim bokserom u predjelu sljepoočnice i arkade. Počinitelj je pobjegao u sivom Peugeotu domaćih registarskih oznaka. Svjedoci su, kako prenose mediji, rekli da je automobil koji je bio parkiran neposredno u blizini ulaza, tu stajao tri sata. Napadnutom novinaru konstatovane su povrede u predjelu arkade, potiljka i koljena. Konstatovani su i znaci akutne reakcije na stres. Dervišević je u Brčko došao na odmor, u posjetu porodici, a već nekoliko godina živi u Dohi. Uvjeren je da se radi o sačekuši.

Derviševićeva majka Elizabeta, dugogodišnja prosvjetna radnica i nekadašnja direktorica brčanske Ekonomske škole, na Facebooku je nakon napada napisala: “Večeras su hinjski i kukavički napali moje dijete u mom prisustvu, a sutra će možda vaše, jer novopečeni politički likovi ne dozvoljavaju slobodu govora i mišljenja. A mi šutimo i šutimo, i tako… Kao neće oni na mene, a kako u narodu kažu mečka zaigra pred svačijom kućom. Zato sjedimo u kućama i šutimo. Tako treba. Da li?”

Adnan Delić, federalni ministar rada i socijalne politike, poručio je da “novinari moraju imati slobodu da rade svoj posao bez straha za zdravlje i život”.

”Odgovornost, privrženost, požrtvovanost i profesionalnost podržavam i podržavat ću uvijek. Napade i zlostavljanje, po bilo kojem osnovu, osuđujem i ne podržavam”, napisao je ministar Delić.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima pozvali su policiju Brčko distrikta BiH da hitno istraži fizički napad na Derviševića.

”Ovaj napad jeste jedan od brojnih i brutalnih fizičkih napada koji su se desili posljednjih mjeseci – zato je od izuzetne važnosti brza i efikasna istraga policije, sankcioniranje osoba i/ili grupa koje stoje iza ovog čina, te pravovremeno informisanje javnosti. Novinari moraju imati sigurno okruženje za svoj rad”, naveli su.

Oglasili su se i iz vladajućih struktura distrikta.

”Energična reakcija nadležnih institucija na otkrivanju i kažnjavanju odgovornih treba da pokaže da je Brčko sredina u kojoj postoji nulta tolerancija prema svim aktima nasilja, bez obzira na motiv, a naročito ako je ono povezano s medijskim izvještavanjem”, stoji u zajedničkom saopćenju koje potpisuju gradonačelnik Zijad Nišić, zamjenik Anto Domić, predsjednik Skupštine BDBiH Siniša Milić, te potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović.

Iz Policije BDBiH saopćili su da je utvrđeno da postoji osnov sumnje da je od NN lica ili više njih počinjeno krivično djelo laka tjelesna povreda. Branko Todorović, izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava, kaže da svaka vrsta pritisaka na novinare i svaka vrsta ovakvih zastrašujućih napada pokazuje da BiH zapravo vlada mafija.

Cilj je jasan – spriječiti građane BiH da slobodno misle i govore

Todorović smatra da je očigledno da “politička mafija koja vlada Bosnom i Hercegovinom instrumentalizira kriminalne grupe, ubice, nasilnike, zločince i da njima upravlja”. Cilj je, kaže, spriječiti građane BiH da slobodno misle i govore.

– Ne može se nikako drugačije tumačiti toliko pritisaka i napada, fizičkih napada na novinare i medije, ističe Todorović i dodaje da ne smijemo zaboraviti i izmjene zakona i prijetnje sa najviših pozicija u BiH.

Podsjeća da političari kontinuirano i otvoreno prijete novinarima, mijenjaju zakone kako bi ih kažnjavali.

– Na kraju, vidimo da pošalju te svoje jurišnike, a očigledna je i neupitna politička pozadina ovog napada. Radi se o onima koji ne žele da se otkrije korupcija. Ovo je atak na slobodu mišljenja i govora u BiH, smatra Todorović i dodaje da očekuju da će policija i Tužilaštvo naći počinitelja i otkriti pozadinu napada.

Poziva građane naše zemlje da shvate važnost slobode istraživačkog rada i govora.

– Zastrašujuće je da se u BiH stvara takva atmosfera i da vodeći politički lideri, posebno u Republici Srpskoj, podstiču zločince, ubice, kriminalce, mafijaše da na sve moguće načine spriječe slobodnu riječ i slobodnu misao, naglašava Todorović.

Podijeli ovaj članak