Uspješan pohod članova GSS-a: Zastava BiH zavihorila na 5.137 metara

3 min. čitanja

Pet članova Gorske službe spašavanja Sarajevo nedavno je sudjelovalo u uspješnoj ekspediciji na planinu Ararat i uspjeli su se popeti na najviši vrh Ağrı Dağı, koji se nalazi na visini od 5.137 metara. Ovaj izazov privukao je pažnju članova ekspedicije koji su željeli osvojiti “krov” Turske i uzdignuti zastavu Bosne i Hercegovine.

Planina Ararat sastoji se od dva vrha, Velikog Ararata (Büyük Ağri Daği) visokog 5.137 metara i Malog Ararata (Küçük Ağri Daği) visokog 3.896 metara. Put do vrha Ararata zahtijevao je veliku želju, fizičku i psihičku izdržljivost, ali i aklimatizaciju zbog opasnosti od visinske bolesti. Članovi ekspedicije boravili su u aklimatizacijskim kampovima na nadmorskoj visini od 3.200 i 4.200 metara prije konačnog uspona na vrh.

Samo penjanje na vrh trajalo je oko sedam sati, ali nakon što su postigli svoj cilj, članovi ekspedicije opisali su svoje osjećaje kao osjećaj sreće, slobode i zadovoljstva. Na vrhu su fotografirali, slavili uspjeh i razvili zastavu Bosne i Hercegovine. Spuštanje niz planinu proteklo je bez većih poteškoća, a putovanje je trajalo ukupno deset dana.

Članovi ekspedicije istaknuli su da je ovo iskustvo naučilo da je samo nebo granica za sve što želimo postići. Ovaj uspjeh podsjetnik je da se snovi ostvaruju korak po korak. Ta iskustva i osjećaji motiviraju članove ekspedicije da nastave istraživati prirodu i proširiti svoje granice.

Edin Rašidagić, član ekspedicije, aktivno se bavi planinarenjem, biciklizmom i skijanjem, često prikazujući ljepotu bh. prirode putem društvenih mreža. On je jedan od pet članova ekspedicije, zajedno s Rusmirom Mešićem, Mahirom Zukom, Nerminom Spahijom i Elhanom Rožajcem.

Planina Ararat je vulkanskog porijekla i njezin vrh je pokriven snijegom i ledom. Osim svoje prirodne ljepote, planina ima i veliko vjersko značenje, budući da se vjeruje da je na njoj Nojeva barka zaustavljena nakon Velikog potopa i da je tu čovječanstvo ponovno oživjelo. Zbog toga, mnogi hodočasnici posjećuju ovu planinu, bez obzira na svoju vjeru.

Ova ekspedicija na Ararat samo je jedan primjer hrabrosti i avanturizma koji se može pronaći među ljudima širom svijeta. Njihova priča motivira nas da se suočimo s izazovima, postavimo si ciljeve i ostvarimo svoje snove. Jer, kao što je jedan od članova ekspedicije poručio, samo je nebo granica za sve što želimo postići.

Podijeli ovaj članak