Bh. Monte Carlo ruši rekord iz 2019. – Ni Pelješki most nije ugrozio turizam

3 min. čitanja

Ni ovoga ljeta se jedini bh. grad na moru, kad su u pitanju turističke ponude, ne zaobilazi, a smještajni kapaciteti su skoro pa popunjeni. Očekivanja od ovogodišnje sezone u Neumu su ogromna, jer vlada veliki interes za ovu destinaciju i danima je popunjeno više od 80 posto smještajnih kapaciteta.

Pelješki most

Načelnik Neuma Dragan Jurković kaže kako se očekuje da će ovogodišnja sezona nadmašiti onu rekordnu iz 2019, te da je interes za ljetovanje u jedinom bh. gradu na moru veći nego ikada.

U ovom periodu većinom se radi o turistima koji ostaju 5-7 dana, a vikendima se osjeti veliki pritisak vozila sa nove ceste Stolac – Neum, ističe Butigan

Čak ni Pelješki most, kako kaže, nije ugrozio turizam u jedinom bh. gradu na moru. Naime, prošle godine bilo je crnih prognoza. Smatralo se da će se Neum otvaranjem Pelješkog mosta pretvoriti u mjesto u koje će se rijetko dolaziti. Međutim, to se nije desilo. On tvrdi da je Neum pun turista i ne zaobilazi se, ali smatra da su ljudi uz magistralnu cestu sigurno osjetili određeni ekonomski efekt, posebno tokom zimskih mjeseci.

I prvi čovjek u Turističkoj zajednici HNK-a Andrija Krešić potvrđuje ove načelnikove navode o sjajnoj sezoni.

– Očekuje se rekordna sezona. Postoje svi preduvjeti da se to i ostvari. Sezona je počela polovinom šestog mjeseca, mada je teško govoriti o brojkama, ali je činjenica da su hotelijeri zadovoljni. Privatni kapaciteti nisu do kraja popunjeni, ali se i to uskoro očekuje, kaže Krešić za Oslobođenje.

Predsjednik Udruge hotelijera općine Neum Branimir Butigan objašnjava nam da hotelijeri smatraju da turistička sezona traje od 1. marta do 1. novembra, te da je dijele na predsezonu od marta do 15. juna, vrhunac do 1. septembra i postsezonu do 1. novembra.

– Predsezona je bila mrvicu bolja od prošle godine, dok je sad ovaj vrhunac ili sezona kupanja počela s toplim danima u drugoj polovini šestog mjeseca i od tada su hotelski kapaciteti jako dobro popunjeni, a od ovog tjedna se to penje na maksimalnu popunjenost i hotelskog i privatnog smještaja, tvrdi on.

Dolaze i Hrvati

A gosti dolaze iz svih dijelova Evrope. U hotelskom smještaju je, kako kaže, miks gostiju iz Evrope (Poljska, Francuska, Austrija…) i domaćih, te bh. dijaspore. Posebno zanimljivo je iznenađujuće povećanje broja gostiju iz susjedne Hrvatske. Dio jadranske obale u BiH goste iz Hrvatske mami povoljnijim cijenama koje su u Neumu do 25 posto niže nego u Slanom, nekoliko kilometara udaljenom s druge strane granice.

– Cijene po hotelima zavise od kategorije do kvalitete hotela, ali u prosjeku je 200-300 KM za dvije osobe jedno noćenje s doručkom i večerom, ističe on.

Podijeli ovaj članak