Zašto se u svakom liftu nalazi ogledalo? Odgovor će vas iznenaditi

1 min. čitanja

Liftovi su bez izuzetka opremljeni ogledalom, a ponekad su sve četiri strane reflektirajuće. Obično se ta pogodnost koristi za popravljanje frizure, šminke ili kragne kaputa, pogotovo ako je neko u žurbi izašao od kuće. Ali, svakako glavni razlog zašto lift ima ogledala nije dotjerivanje izgleda.

Postoji, naime, psihološki razlog za ugradnju ogledala u lift.

Lift je uzak, širok kvadratni metar ili tako nešto. Osobe koje pate od anksioznosti ili klaustrofobije znaju da se boje u tako malom prostoru, čak i na samo nekoliko sekundi.

Prisutnost ogledala stvara optičku iluziju veće prostorije nego što ona zapravo jeste, te smanjuje osjećaj nelagode. Učinak će biti još veći ako su svi zidovi lifta u staklu.

Ogledalo, osim što daje iluziju da ima više prostora nego što ga zapravo ima, ljudima u liftu pruža osjećaj sigurnosti. Često se događa da u lift ulazite s nepoznatim ljudima, a i to može biti razlog za anksioznost i brigu.

Prisutnošću jednog ili više ogledala moguće je „provjeriti” šta drugi ljudi rade u liftu i zaštititi se od neželjenog fizičkog kontakta, džeparenja i krađa, prenosi Novi list.

Podijeli ovaj članak