Za one koji ne znaju šta će s novcem: Prodaje se ostrvo u Škotskoj, cijena je sitnica

3 min. čitanja

Ako ste ikada željeli da pobjegnete od gužve svakodnevnog života i da odete na udaljeno ostrvo bez drugih stanovnika, onda je ovo vaša prilika. Smješteno nedaleko od južne obale Škotske, ostrvo Barloko je na prodaju, po cijeni od 150.000 funti (190.000 dolara), piše CNN, a prenosi jutarnji hr.

– Još uvijek postoji vrlo romantičan osjećaj vezan za posjedovanje vlastitog škotskog privatnog ostrva, gdje možete da pobjegnete od užurbanosti svakodnevnog života i uživate u miru i tišini u najljepšem krajoliku u okolini, piše u saopćenju agenta prodaje.

Kupac vjerovatno neće biti osoba koja svakodnevno putuje na posao. Najbliži grad udaljen je oko deset kilometara, a najbliža željeznička stanica je Dumfries, sat vremena vožnje autobusom udaljena od grada. London i Edinburg udaljeni su više od 500 odnosno 160 km.

Situated just off the southern coast of Scotland, Barlocco Island is up for sale, priced at offers over £150,000 ($190,000) https://t.co/OWJEyhyddW

— CNN (@CNN) April 22, 2023

Sa bujnom zelenom travom i stijenama koje se protežu do mora, ostrvo pokriva površinu od oko 25 hektara, ali na njemu nema zgrada, samo jezerce koje osigurava vodu za stoku i divlje životinje u zimskim mjesecima.

Niko nikada nije zatražio dozvolu za gradnju na ostrvu, pa bi kupac trebalo da istraži mogućnosti razvoja s lokalnim vlastima, stoji u saopćenju.

Za vrijeme oseke, do ostrva se može doći pješke, traktorom ili kvadom. Što se tiče ostatka vremena, tu je šljunkovita plaža na kojoj se mogu usidriti čamci – savršena baza za istraživanje ostrva, plivanje u hladnoj vodi…i uživanje u pikniku uz vodu, stoji u saopćenju agenta prodaje.

Nalazi se na području od posebnog naučnog interesa – lokaciji u Ujedinjenom Kraljevstvu koje je definisano kao područje od posebnog interesa zbog rijetkih vrsta faune ili flore koje sadrži – i utočište je za sve vrste divljih životinja, uključujući galebove, i rijetke biljke kao što su morska lavanda i mirisna orhideja.

Agent očekuje veliko interesovanje za ovo minijaturno kraljevstvo.

– Svjedočimo velikoj potražnji potencijalnih domaćih i međunarodnih kupaca za privatnim ostrvima, a nekoliko smo ih već prodali u Škotskoj, tvrdi agent prodaje.

Podijeli ovaj članak