Učenici nisu znali riješiti zadatak iz matematike na državnoj maturi, a nije ni Chat GPT

2 min. čitanja

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja Republike Hrvatske (NCVVO) objavio je zadatke i rješenja ispita iz niže i više razine ispita iz matematike na državnoj maturi. 12 hiljada učenika pisalo je A razinu matematike, a posebno ih je namučio jedan zadatak s otokom. Bilo je čak i suza.

Zadatak je glasio:

– Na otoku prikazanom na skici u vrhovima kvadrata KLMN postavljena su četiri odašiljača. Stranica kvadrata duljine je 50 km, a domet svakoga odašiljača radijusa 30 km. Koliko iznosi površina otoka koja nije pokrivena signalom?” te je uz njega stajala skica.

Zadatak iz matematike

Inače, učenici na maturi nisu imali ponuđene odgovore, već su sami morali raspisati postupak i doći do rješenja. NCVVO je objavio da je tačan rezultat ≈ 122.7 km².

Zadatak nije tačno riješio ni Chat GPT.

Prije nego što je NCVVO objavio rješenja, za tačan upitan je i Chat GPT , a i on se namučio poput maturanata.

Imao je dva neuspješna pokušaja pa u trećem došao do sljedećeg (netačnog) zaključka:

– Vaš zadatak se zapravo odnosi na razumijevanje geometrije kvadrata i kruga. Da bismo ga riješili, prvo moramo izračunati ukupnu površinu otoka i zatim oduzeti ukupnu pokrivenu površinu koju pruža svaki odašiljač.

Odašiljači čine kvadrat čija je svaka stranica 50 km + 50 km = 100 km (pošto je svaki odašiljač postavljen na udaljenosti od 50 km od svog susjeda). Dakle, ukupna površina otoka je kvadratna površina te stranice, što je 100 km * 100 km = 10.000 km².

Podijeli ovaj članak