Tajna japanske dugovječnosti: Ove dvije osobine su zajedničke ljudima koji dugo žive

2 min. čitanja

Dugovječnost se povezuje sa zdravom prehranom i redovitom tjelovježbom, ali čini se da i osobnost može igrati ulogu.

Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life jedna je od najpopularnijih knjiga o dugovječnosti te opisuje praksu takozvanih plavih zona, područja s najvećom koncentracijom stogodišnjaka na svijetu.

Knjiga koju su napisali Hector Garcia i Francesc Miralles govori da stvari koje čine dug i zdrav život nisu ograničene na ono što fizički radite. Većina stogodišnjaka ima slične osobine ličnosti, pokazala je studija iz 2012. citirana u knjizi. Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Yeshiva i analiziralo je karakteristike gotovo 250 stogodišnjaka. Pokazalo se da su dvije osobine zajedničke ljudima koji najdulje žive, piše Index.hr.

Pozitivan stav

Osobe koje dugo žive drugi često opisuju kao optimistične, opuštene i otvorene. To se pokazalo i u studiji.

Visok stepen emocionalne svijesti

Emocionalna svjesnost također je česta osobina među stogodišnjacima, prema studiji. To znači da ne zatvaraju svoje emocije i trude se prenijeti kako se osjećaju onima oko sebe. Izražavanje emocija na zdrav način može koristiti odnosima i povezuje se s povećanom srećom i dugovječnošću.

“Drugim riječima, oni koji se s izazovima suočavaju na pozitivan način i sposobni su upravljati svojim emocijama već su na dobrom putu prema dugovječnosti”, napisali su Garcia i Miralles.

Iako se čini da se ove dvije osobine najviše ističu među stogodišnjacima, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo doprinose li one zaista dugovječnosti ljudi.

Podijeli ovaj članak