Šta se zapravo nalazi u doner kebabu? – Nakon ovog videa neki su rekli da ga više nikad neće jesti

6 min. čitanja

YouTube kanal Together TV iz Food Unwrapped kanala Channel 4 koji otkriva misterije, tajne i mitove iza hrane iz cijelog svijeta, objavio je video o detaljima izrade mnogima omiljene turske delicije doner kebaba. Izrađuje se od mljevenog mesa složenog u obliku obrnutog stošca i pečenog na okomitom roštilju.

Ljubitelji ove brze hrane vjerojatno su se ponekad pitali što se točno krije iza komada mesa na ražnju, a autori videa razotkrili su sve. Video počinje uvodom voditelja Jimmyja Dohertyja ispred zalogajnice s kebabom i pljeskavicama. Upravo je naručio kebab i drži ga u ruci, prenosi 24sata.hr.

– Pogledajte sad ovaj doner kebab. Želim saznati koje je meso u njemu jer se to zapravo ne može reći na prvi pogled. To su samo strugotine – kaže Doherty.

Uzeo je zalogaj, no komentirao je kako je tekstura krušna pa je teško odrediti vrstu mesa.

Sljedeća scena prikazuje voditelja koji telefonom poziva neimenovanog vlasnika pečenjare kako bi ga izravno pitao od čega se sastoji kebab.

– Svaki put kad naručim doner kebab, bi li to bila janjetina, što mislite – pita voditelj.

– Ako kupujete od mene, onda da – odgovara vlasnik pečenjare.

– A ako ga kupim od drugih ljudi? – nastavlja voditelj.

– Ne znam – odgovara vlasnik pečenjare.

Voditelj odlučuje uzeti stvari u svoje ruke i otkriti što se nalazi u mesu te kreće u posjet tvornici Veli‘s Kebabs u Staffordshireu. Tvornica proizvodi nevjerojatnih 50 tona doner kebaba na tjedan te opskrbljuje prodavaonice kebaba diljem Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi Daily Mail.

Nakon što su ga uveli u prostoriju u kojoj se čuva meso u izvornom obliku, Doherty je pročitao natpis na kutiji.

– Već vidim da je ovo janjetina – janjeći obrubi – čita voditelj, dok radnik tvornice potvrđuje.

– Ovo je došlo iz jednog od velikih supermarketa. Oni obrezuju meso, čine ga estetski ugodnim za kupca, a komadi koji ostanu dolaze k nama. Ako je meso označeno kao doner, što svi povezuju s onim što je na ražnju, to bi trebala biti 100 posto janjetina. Postoje i tvrtke koje označavaju kebabe koji sadrže govedinu i piletinu, a bilo je i slučajeva da su sadržavali svinjetinu, što je za muslimansku zajednicu zabranjeno – objašnjava radnik.

Zatim je pokazao Dohertyju kako se zapravo pravi kebab. Janjetina se stavlja u industrijski stroj za mljevenje, a zatim se šalje u zasebnu bačvu gdje se dodaju ostali sastojci.

Teksturirani sojin protein koristi se kao sredstvo za povećanje volumena kako bi se smanjio trošak. Zatim se dodaju luk u prahu i sol. Bez soli, objašnjava radnica, kebab se ne može napraviti jer ona izvlači iz mesa bjelančevine topljive u soli i pomaže u emulgiranju. To znači da se kebab zahvaljujući tome može rezati na ravne trake bez ljuštenja sitnih komadića mesa.

Dok stroj završi miješanje mesa i dodataka, rezultira proizvodom koji se sastoji od 85 posto janjetine, pet posto sredstva za povećanje volumena, pet posto dvopeka i pet posto začina i soli. Meso se zatim oblikuje u velike debele diskove koji se slažu jedan na drugi na ražnju, a između svakog diska stavlja se janjeća koža. Ona pomaže u povezivanju cijelog kebaba.

Komentari gledatelja su različiti, pa je tako dio gledatelja izrazio gađenje, dok su drugi bili ravnodušni prema procesu proizvodnje navodeći da kebab ionako jedu kad su pijani.

– Osamdesetih godina prošlog stoljeća doner kebabi su imali potpuno drugačiji okus. Danas se proizvode što je moguće jeftinije i doista su odvratni – napisao je jedan od gledatelja na YouTubeu.

– Nisam to znao, ali nikad nisam jeo doner kebab – piše drugi.

Pojedinci su zaključili da iako ima upitnih elemenata u procesu proizvodnje, kebabi su i dalje izvrsnog okusa i ne misle ih prestati jesti.

– Ako je okus dobar, onda nam je dobro – piše jedan.

– Kebab se doslovno sastoji od ostataka mesa, ali svejedno ima dobar okus – piše drugi.

Među komentatorima ima i onih koji su odbacili informacije objavljene u videu.

– Kad teturate kući u četiri u subotu ili nedjelju ujutro, boli vas briga što je u tome. Ako si još sposoban preispitivati što je u njemu, nisi dovoljno pijan da u tome uživaš – napisao je gledatelj.

– Kada kupujete doner kebab, uglavnom ste pijani, tako da vas nije briga što je u njemu. Problem koji imam je je li kebab halal. Dakle, to znači da ih muslimani konzumiraju. Muslimani ne smiju piti, što znači da ih jedu trijezni. Ne znam nikoga tko bi trijezan naručio kebab. To je hrana za pijane ljude. Možda samo idem na pogrešna mjesta – zaključio je gledatelj.

Podijeli ovaj članak