Radnik greškom primio platu od 92.000 eura – Odbio je vratiti novac, a onda…

1 min. čitanja

Radnik mađarske firme greškom je primio platu od 92.549 eura umjesto forinti pa je tako dobio 367 puta više novca nego što mu je pripadalo.

Naime, muškarac kojem je firma otkazala posao prije isteka probnog roka dao je firmi austrijski bankovni račun za isplatu preostale plate. Firma je na taj račun prebacila 92.549 eura umjesto 92.549 mađarskih forinti koje mu je dugovala, a koje vrijede (ukupno 238 eura. Ubrzo nakon toga firma je otkrila grešku i zamolila čovjeka da vrati višak.

No, on je to odbio učiniti, pravdavajući se na razne načine. Između ostalog, rekao im je da nema pristup austrijskom bankovnom računu, ali je istovremeno podigao oko 15.000 eura na bankomatu u gradu Kaposváru na jugozapadu Mađarske.

Budući da je bivši zaposlenik uporno odbijao kompaniji vratiti višak, tužiteljstvo u Kaposváru podiglo je optužnicu protiv njega. Optužen je za nezakonito prisvajanje sredstava, saopćilo je tužilaštvo u srijedu.

Austrijske su vlasti uspjele vratiti većinu novca oštećenoj kompaniji. Tužiteljstvo u Kaposváru traži izricanje novčane kazne i zahtijeva nadoknadu preostale štete tvrtki.

Podijeli ovaj članak