Nedavno je došlo do serije napada: Hoće li delfini uskoro biti opasniji od ajkula?

1 min. čitanja

“Volimo Flippera, Flippera, prijatelja sve djece…”. Svi znaju ovu pjesmu iz svjetski popularne serije o ljubaznom, pametnom i uslužnom delfinu. Romantične priče o svetim morskim sisarima, koji su ljude u okeanu oduvijek štitili, pomagali im, ako je potrebno, spašavali, odmah vam padnu na pamet kada vidite dobre delfine. Ali šta ako se delfin iznenada okrene protiv nas? Šest napada delfina je već dokumentovano u Japanu ove godine neki sa ozbiljnim povredama.

Budući da se posebno za delfine kaže da imaju natprosječnu inteligenciju, zapravo bi bilo razumljivo da se pametni morski sisari, nakon stoljeća petljanja oko svoje domovine i porodice, ne zabavljaju i da su prilično ljuti zbog ljudi. Očigledno, postoje jata delfina na plaži Suishohama kod japanske obalne zajednice Mihama koja je sve manje spremna pustiti ljude u svoje dnevne sobe.

U nekoliko incidenata plivači su ugrizeni, a polomljena su i neka rebra. Znak bi sada trebao upozoriti kupače na agresivne delfine. Ironično, Japanci su i dalje prilično nemilosrdni kada je u pitanju lov na morske sisare.

Prema mišljenju stručnjaka, “prijateljski” delfin je općenito mit koji je stvorio čovjek. To je grabežljivac koji se na svojoj teritoriji osjeća uznemireno i potom napada.

 

 

Podijeli ovaj članak