Naučnici upozoravaju na aluminijsku foliju, evo šta treba izbjegavati

1 min. čitanja

Aluminijska folija općenito se smatra sigurnom za upotrebu u kuhanju i skladištenju hrane. Međutim, postoji nekoliko zabrinutosti u vezi s potencijalnim zdravstvenim rizicima upotrebe aluminijske folije na određene načine.

Jedna zabrinutost je da kuhanje s aluminijskom folijom na visokim temperaturama može uzrokovati da se metal iz folije prelije u hranu. To se češće događa s kiselim ili začinjenim namirnicama, poput umaka od rajčice ili curryja. Konzumiranje previše aluminija može potencijalno dovesti do zdravstvenih problema, poput poremećaja kostiju, problema s bubrezima.

Druga zabrinutost je da korištenje aluminijske folije za omotavanje hrane koja je još uvijek vruća ili topla može uzrokovati da se metal lakše prelije u hranu. Preporučuje se pričekati dok se hrana ne ohladi prije nego što je omotate aluminijskom folijom. 

Da biste smanjili potencijalne zdravstvene rizike povezane s aluminijskom folijom, preporučuje se njezina štedljiva upotreba i samo za kuhanje ili skladištenje hrane koja nije kisela ili začinjena, te izbjegavanje omotavanja vruće hrane u aluminijsku foliju. Dodatno, korištenje alternativa bez aluminija, poput papira za pečenje ili staklenih posuda, može biti sigurnija opcija, piše IFLScience

No, valja dodati kako za sada nema čvrstih dokaza koji pokazuju da je aluminijska folija povezana s povećanim rizikom za zdravlje. 

Podijeli ovaj članak