Žvake se žvaču hiljadama godinama, mada su ranije bile daleko drugačije od današnjih. Žvake bez šećera mogu da smanje rizik od pojave karijesa i pomažu nam u jačanju mišića lica, ali predugo žvakanje može da bude štetno.
Ipak, mnogi ne bi ni slutili da se “predugo” odnosi na vrijeme koje prelazi 15 minuta. Prema riječima stomatologa dr Khaleda Kasema, jednu žvaku možete da žvačete maksimalno 15 minuta.
– Žvakanjem se proizvodi čišćenje zaostalih komadića hrane i eliminisanje kiselosti. Time smanjujemo mogućnost nastanka karijesa. Ipak, ako žvaku žvaćemo duže vrijeme, počinju da se troše minerali. To se zove demineralizacija. Zubi su podložni karijesu, pojasnio je dr Kasem.
Prema stomatolozima, žvaka može da pogorša stanje koje utiče na temporomandibularne, odnosno vilične zglobove, koji povezuju donju vilicu sa lobanjom. Oni kontrolišu žvakanje, govor, zjevanje i gutanje.
– Žvaka ne može da uzrokuje problem sa temporomandibularnim zglobovima, ali može da pogorša postojeće probleme sa njima. Zato se ne preporučuje osobama koje imaju takve probleme, upozorio je stomatolog.
Simptomi poremećaja temporomandibularnih zglobova uključuju bol u predijelu lica, bol vilice ili ušiju, glavobolje, bol i pritisak iza očiju, pucketanje prilikom otvaranja ili zatvaranja usta, povremeno ispadanje donje vilice iz ležišta, bolnu osjetljivost mišića vilice, probleme sa žvakanjem ili odgrizanjem, oticanje lica, iznenadnu promjenu zagrižaja. Stomatolog savjetuje ljudima da biraju žvake bez šećera.