Kako se riješiti gostiju koji nikako da odu kući: Ovo je deset najdomišljatijih načina

5 min. čitanja

Novinar Harry Wallop, otkriva mnoštvo načina koji garantuju da se vaši gosti neće osjećati dobrodošlima, nakon nekog vremena, piše Daily Mail.

Pjevač Dean Martin je imao dobru taktiku. Često je zvao policiju kako bi se požalio na buku vlastite zabave. Možda ste mislili da je Dean Martin vrhunski zabavljač, rijetko viđen na pozornici bez cigarete u jednoj ruci, čaše nečeg jakog u drugoj i iskre u njegovim očima koja je sugerisala da je noć još uvijek mlada.

Dokumentarac o pjevaču, međutim, razbio je neke od tih mitova.

Za početak, čaša viskija u njegovoj ruci zapravo nije bila ništa jača od soka od jabuke, a toliko je mrzio kasne zabave da bi se često pretvarao da je nezadovoljni komšija i zvao policiju da se požali na buku, i to na vlastitoj zabavi.

To ga je spasilo neugode da moli svoje goste da odu. To je prilično ekstremna taktika, ali izuzetno pametna. Lukavi načini kako se riješiti gostiju koji nikako da odu kući:

1. Perite zube pred gostima

Supruga ga ponekad naziva najgrubljim muškarcem u Britaniji, zbog sljedećeg nesretnog trenutka na božićnoj zabavi na kojoj su bili domaćini. Wallop je bio toliko frustriran zbog posljednjeg vrpoljenja gostiju koji su se šetali po kući, pjevali božićne pjesme i ispijali njegovu posljednju bocu brandyja, da je na kraju otišao u kupatilo, zgrabio četkicu za zube i vratio se u dnevnu sobu čisteći zube.

– Oprostite, spremam se za spavanje, rekao je opušteno.

I to mu je uspjelo. Ili to ili možda činjenica da je istovremeno nosio svoj kućni ogrtač. Uvijek uspijeva. 

2. Postavite vrijeme završetka

U danima kada su pozivnice stizale na čvrstim karticama s pozlaćenim krajevima, a ne putem WhatsAppa, često biste na njima mogli pronaći vrijeme početka, ali i vrijeme završetka zabave. Bio je to nevjerovatno civilizovan način koji je obavještavao goste kada im ističe vrijeme. Stoga nemojte misliti da je nepristojno navesti, kada izrađujete pozivnicu bilo kojim putem, i vrijeme završetka večeri.

3. Primite se prljavog suđa

Nešto suptilniji signal vašim gostima da se zabava bliži kraju je pranje suđa. U kuhinji ili trpezariji možete nastaviti čavrljati i piti vino, dok govorite o tome kako se mrzite buditi uz prljavo suđe. Pogotovo ako pritom naglasite da se morate probuditi za nekoliko sati…

4. Sakrijte svo piće

To je tako jednostavno. Sakrijte, sklonite svaku bocu alkoholnog pića koje su gosti donijeli. Očistite frižider od gaziranih pića, sokova i alkohola. Izvinite se i zaigrano objasnite gostima da su vam popili sve iz kuće. Sram bi ih trebao natjerati da se išuljaju.

5. Poslužite bezalkoholna pića

Ovo je stari trik koji koriste mnogi francuski domaćini. Iznesite tacnu soka od naranče ili grejpa. To je signal da je ispijanje pića završeno i da je vrijeme za otići. Naravno, funkcioniše samo ako većina gostiju razumije skriveni kod u vašoj namjeri. Uvijek im to možete objasniti pomoću nekoliko spretnih rečenica, poput one da im nudite nešto što će im pomoći da se malo otrijezne prije nego što krenu kući.

6. Zamolite bliskog gosta uslugu

Vjeruje se da je Julia Child, američka televizijska kuharica, predložila ovu metodu. Napravite zavjeru, prije početka zabave, s gostom za kojeg znate da također želi rano završiti noć. Uloga mu je nenametljivo, u dogovorenom satu, izjaviti da je došlo vrijeme za otići i dati vam malo mira.

7. “Okrivite” psa

Ako imate psa, upozorite na to da on nakon ponoći počinje biti prilično agresivan ako je u kući puno buke. Kao i da ga morate voditi u šetnju.

8. “Okrivite” komšije

Izađite na trenutak iz stana ili kuće te kada se vratite uzviknete, pomalo ogorčeno, da je komšija upravo vikao na vas da utišate buku. Predložite, s obzirom na to da je takva situacija, da je najbolje da isključite glazbu ili pak da se raziđete.

9. Odnesite smeće

Uz suptilno negodovanje, odnesite prazne boce u kantu za reciklažu, iznesite je van te doviknite kako se puno popilo kroz večer. To bi mogao biti znak i poticaj nekim gostima da ispiju svoju zadnju čašu te večeri.

10. Donesite im jakne

Otiđite po jaknice vaših gostiju, skupite ih sve i donesite u sobu u kojoj se odvija zabava, uz objašnjenje da ste morali pospremiti sobu u kojoj su se dotad nalazili, prenosi 24sata

Podijeli ovaj članak