Kako da dobijete savršenu rižu: Kulinarski znalci otkrivaju ovaj trik

3 min. čitanja

Savršeno kuhana riža je pahuljasta, ukusna, ali se i dalje mora “osjećati pod zubom”, a kad je riječ o rižotima formula slasnog jela je i u kremoznosti, kao i finom okusu koji daje temeljac. Kako biste skuhali savršena jela od riže poslužite se malim kuhinjskim trikovima.

Prati ili ne prati rižu?

Kulinarski znalci tvrde da se riža ne smije prati kada planirate kuhati rižoto, ali i jela poput paelle ili riže na mlijeku jer ćete isprati škrob koji daje kremoznost jelu. Rižu je preporučljivo oprati kada je kupujete u rinfuzi ili primijetite da je riža iznimno bijela. U proizvodnji se zrna nekad miješaju s mljevenim rižinim brašnom, glukozom ili sličnim dodacima kako bi proizvod bio što bjelji. Imajte na umu da je dovoljno rižu oprati jednom ili dvaput prije kuhanja. Voda u kojoj se kuhala riža nikada neće biti posve čista.

Koliko vode?

Većina jela od riže će biti ukusnija, ako je ne kuhate u puno vode, a samim time niti cijedite nakon kuhanja. Da biste izbjegli višak tekućine na šoljicu riže izmjerite šoljicu i pol do dvije šoljice vode. Nakon što prokuha, smanjite vatru na najslabiju i poklopite kako bi se ravnomjerno skuhala. Prema potrebi promiješajte, ali tek kada je već skoro gotova (na trećoj četvrtini kuhanja). Dvije minute prije nego što je gotova možete isključiti vatru i kratko ostaviti poklopljeno. Smeđa riža treba više vode nego bijela, kao i više vremena da omekša. Vrijeme kuhanja smeđe riže možete skratiti tako da je namočite najmanje pola sata ranije.

Pravo zrno, odlično jelo

Koristite li za rižot rižu koja nema dovoljno škroba nemoguće je dobiti prepoznatljivu kremoznost. Stoga potražite rižu kratkog do srednjeg zrna, punašnog zrna i s visokim sadržajem škroba koje će ipak zadržati nešto čvrstine nakon miješanja. Tri najpopularnije vrste su carnaroli, arborio i vialone nano.

Tajna kremastog rižota

Tehnika za kuhanje rižota razlikuje se od tehnike za pripravljanje drugih jela od riže, a ovdje možete pronači neka od najvažnijih pravila za kuhanje najboljeg rižota. Kako navodi Punkufer, dvije minute prije kraja kuhanja žustro umiješajte dobro ohlađeni maslac i prema želji parmezana. Ta se tehnika zove mantekiranje. Dodavanje vrhnja talijanski chefovi ne toleriraju. Osim toga, umjesto vode za ukusan rižoto trebat će vam i dobar temeljac, koji prethodno zagrijte tako da bude vruć. Dodajte ga malo-pomalo, lagano miješajući, da ga riža stigne popiti

Podijeli ovaj članak