Grimova bajka ili stvarnost: Kopao kukuruz pa iskopao zlatnike višemilionske vrijednosti

3 min. čitanja

Jednom Amerikancu gajenje kukuruza isplatilo se višestruko. U polju je pronašao trap sa više od 800 zlatnika za koje se procjenjuje da su iz doba Građanskog rata i da vrijede više miliona dolara.

Više od 800 zlatnika, koji datiraju iz perioda između 1840. do 1863. godine, pronađeni su u kukuruznom polju u Kentakiju. Vrijednost hrpe novčića je višemilionska, a procjenjuje se da su možda zakopani kao rezultat državne deklaracije o neutralnosti tokom američkog Građanskog rata.

Kuća specijalizovana za prodaju novčića, “GovMint” objavila je snimak ovog izuzetnog otkrića. Na snimku se može čuti kako neidentifikovani muškarac iz zemlje vadi zlatnike od 1, 10 i 20 dolara.

Osim novčića u navedenim apoenima, na istom mjestu pronađeno je i nekoliko izuzetno rijetkih zlatnih kovanica iz 1863. godine. Najnevjerovatnije otkriće u ovoj podzemnoj ostavi je oko osamnaest zlatnika iz 1863. godine od 20 dolara. Ovo je novčić koji često na aukcijama dostiže šestocifrenu cijenu – navodi se na sajtu GovMint.com.

Verodostojnost kovanica, koje su u dobrom i odličnom stanju, sertifikovana je od strane nadležnog tijela “Numismatic Guaranty Company”. Nakon sertifikacije novčića, stručnjaci su naveli i da su oni možda zakopani kao rezultat deklaracije o neutralnosti Kentakija tokom Građanskog rata.

Država Kentaki, koja se graničila sa sjevernim saveznim državama i južnim saveznim državama, imala je neutralnu poziciju tokom američkog Građanskog rata u kojem su se mnoge porodice sukobile jedna protiv druge.

Džef Garet, trgovac rijetkim novčićima i stručnjak za kovanje novca u SAD, kontaktiran je povodom procjene novčića pronađenih u kukuruzištu u Kentakiju. Iako sam uvijek uzbuđen kada me neko pozove i traži savjet o otkriću rijetkog novčića, prilika da se bavim zlatnicima iz Kentakija je jedan od vrhunaca moje karijere – rekao je Geret.

Prema njegovim riječima, važnost ovog otkrića ne može se procjeniti, jer zapanjujući broj od preko 700 zlatnih kovanica predstavlja vremensku kapsulu sa kovanim novcem iz doba Građanskog rata. Pronalaženje kovanice sa orlom iz 1863. godine u odličnom stanju bio bi važan numizmatički događaj. Pronalaženje niza vrhunski očuvanih primjeraka je skoro nevjerovatno –  naglasio je Geret, prenosi RTS.

Kolekcionari sada mogu da kupe novčiće pronađene u Kentakiju. Za neke od njih cijena se kreće između 995 i 1.295 dolara dok se za druge informacija o cijeni dobija na upit.

Maksimalna cijena po kojoj je ranije prodat zlatnik sa orlom iz 1863. godine iznosi nešto više od 381.000 dolara.

Podijeli ovaj članak