Društvenim mrežama širi se opasan trend: “Klima uređaj za sirotinju”

3 min. čitanja

Pred nama je kako meteorolozi najvljuju pakleno ljeto, pa bi trebalo upozoriti na vrlo opasan trend koji se širi društvenim mrežama. Stručnjaci su se usprotivili novom opasnom “life hacku” koji je zahvatio TikTok usred toplinskog vala u jednom dijelu Evrope. Ljudi, naime, smrzavaju mokre peškire prije nego što ih pričvrste na svoje ventilatore kako bi ih zrak dodatno ohladio.

Electrical Safety First upozorio je da bi se hakiranje moglo pokazati smrtonosnim jer korisnici riskiraju jake strujne udare.

– Voda i struja se ne miješaju i, izvođenjem ovog “hacka”, voda bi mogla doći u kontakt s motorom ili utikačem i njegovom utičnicom, povećavajući rizik od strujnog udara, rekao je Giuseppe Capanna, inženjer za sigurnost proizvoda u Electrical Safety First, prenosi Daily Mail.

“Hakiranje” ventilatora opisano je kao način da “napravite vlastitu klima jedinicu”, a uključuje lijepljenje smrznutog peškira na ventilator u nadi da će hladniji zrak puhati po cijeloj kući. Jedan je korisnik objavio video hakiranja, rekavši: ‘‘Life hack. Ako nemate klimu, stavite peškir pod malo hladne vode i zamrznite ga. I onda, stavite peškirna ventilator”.

Nekoliko korisnika odgovorilo je kako bi izrazilo svoje oduševljenje trikom, uključujući jednog koji ga je nazvao “klima uređajem za sirotinju”. Međutim, Electrical Safety First poziva ljude da ignoriraju hakiranje jer bi moglo predstavljati ozbiljan sigurnosni rizik.

– Opet vidimo TikTok influensere koji sa svojim fanovima demonstriraju “heat hackove” koji su potencijalno nesigurni, rekao je stručnjak Capanna.

– Stavljanje peškira za zamrzavanje na priključeni ventilator moglo bi destabilizirati uređaj i uzrokovati njegov kvar, uzrokujući da lopatice udare u štitnik i stave motor pod pritisak, a moglo bi se čak i potpuno slomiti uređaj. Najveći rizik dolazi od peškira, koji bi se na kraju otopio i postao mokar, naglasio je.

Iako bi moglo biti primamljivo ostaviti ventilator uključen preko noći da snizi vrućinu, Capanna također savjetuje da se to ne čini.

– Ovo vas stavlja u opasnost ako se kvar dogodi unutar vašeg uređaja dok spavate, objasnio je i dodao da se uvijek isključi ventilator prije nego što odete na spavanje i osigurajte da u vašem posjedu rade alarmi za dim.

Podijeli ovaj članak