Devet gradova za koje ljudi često pogrešno misle da su prijestolnice

3 min. čitanja

Ko je spavao na času geografije ili je previše gledao turske serije, pa misli da je Istanbul glavni grad Turske? Ako ste jedni od tih, nije strašno – mnogima se događa, a nepravdu su doživjele i brojne druge prijestolnice kojima je često greškom oduzet taj status. Provjerite svoje znanje s devet zemalja čiji vas glavni gradovi lako mogu zbuniti.

1. Glavni grad Kanade je…

Mnogi bi najprije pomislili na Toronto ili Vankuver, no kanadska prijestolnica zapravo je Otava. Poznata je po raskošnoj viktorijanskoj arhitekturi koja se nadvila nad rijekom Otavom, a njeni službeni jezici su engleski i francuski.

2. Glavni grad Australije je…

Sidnej ili Melburn? Bitka za krunu glavnog grada trajala je dugo i vodio je Melburn, dok na kraju nije podignut potpuno novi grad: Kanbera. Mjesto za gradnju odabrano je 1908. godine sporazumom Sydneja i Melburna, a gradnja je počela 1913. godine.

3. Glavni grad Brazila je…

Glavni grad najveće južnoameričke države nije Rio de Žaneiro. Znamo, znamo, zaslužio je to zbog popularizacije Brazila u svijetu, no to ne ide tako. Prijestolnica Brazila je Brazilija, smještena u unutrašnjosti zemlje na visoravni Planalto cental.

4. Glavni grad savezne države Kalifornije je…

Hm, Los Anđeles ili San Francisko? Tačan odgovor je: nijedan. Premda je Los Anđeles njen najveći grad, prijestolnica je manji i manje poznati – Sakramento.

5. Glavni grad Maroka je…

Otići u Maroko i ne vidjeti Marakeš moglo bi se uporediti s onom starom ‚‚otići u Rim, a ne vidjeti Papu”. Većina turista u Maroku posjetiće tako i Marakeš i Kazablanku, no ne i glavni grad: Rabat. Njegovo ime označava utvrđenu palaču – inače lokaciju upisanu na popis UNESCO-ove svjetske baštine, prenosi centarzaafirmacijuirazvoj.org.

6. Glavni grad Turske je…

Kada pomislimo na Tursku, prvo pomislimo na Istanbul, a potom i na druga mjesta. Zbog toga mnogi na pitanje koji je glavni grad Turske automatski odgovore: Istanbul! Međutim, turska prijestolnica nalazi se istočnije, u unutrašnjosti zemlje, a zove se – Ankara.

7. Glavni grad Švajcarske je…

Švajcarska je konfederacija koja se sastoji od 26 kantona. Svaki od njih ima svoju prijestolnicu, a premda je Cirih najveći, najbogatiji i najpoznatiji grad Švajcarske, njena prestonica zapravo je – Bern.

8. Glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata je…

Jeste li prvo pomislili na Dubai? Ako jeste, razmislite opet. Ako ste pomislili na Abu Dabi, čestitamo. Glavni grad Abu Dabi osnovan je 1970. godine i odmah je iduće godine postao prijestolnica iako ni danas nije najveći grad UAE-a.

9. Glavni grad Škotske je…

Jest da je Glasgov najveći grad Škotske, prepun muzeja, klubova, pozorišta i bogate muzičke scene… No, kada su u pitanju ozbiljne stvari, o njima odlučuje škotski parlament smješten u glavnom gradu Edinburgu.

Podijeli ovaj članak