Budite vrlo oprezni: Ove namirnice ne bi trebalo da kupujete na akciji

3 min. čitanja

Sve nas ponesu akcije, posebno u ovoj skupoći, ali kod nekih namirnica treba postaviti granicu.
Ponekad je zdravstveni rizik prevelik i ipak bi trebalo da izdvijite malo više novca i kupiti kvalitetnije, svježije proizvode. Budite vrlo oprezni pri kupovini slijedećih proizvoda, piše Aktivni.si.
Isjeckano voće i povrće
Kada je ovaj tip proizvoda na sniženju, vjerovatno je pri isteku trajanja. Bolje je kupovati svježe voće i povrće, jer će tako biti jeftinije i imaćete zalihe za čitavu sedmicu.
Avokado
Avokado je obično skupo voće, pa je teško odoljeti jednom po sniženoj cijeni. Vjerovatno je prezrio, pa se jedino isplati kupiti jedan komad i iskoristiti isti dan, inače je bolje izbjegavati.
Neorgansko meso
Kod namirnica životinjskog porijekla kvalitet je najvažniji, stoga je bolje na njih utrošiti više novca i uštediti negdje drugdje. Ponekad su kvalitetni komadi mesa sniženi, ali tada ih brzo potrošite, najbolje isti ili naredni dan.
Salata u kesi
Puno će brže da izgubi svježinu ako je zatvorena u kesi, stoga nemojte da je kupujete ni ako je na akciji.
Kolači
Da li zastajete kod slatkiša kad su na akciji? Tada se isplati razbacivati se? Vjerovatno nisu svježi, a i po ukusu se osjeća da rok trajanja ističe…
Puter od orašastih plodova bez aditiva
Ako je na pakovanju putera od kikirikija ili bilo kojeg drugog od orašastih plodova jasno označeno da sadrži svježe orašaste plodove, kupite ga kada nije na akciji, jer okus može da bude sasvim drugačiji kako se proizvod približava roku trajanja.
Jaja
Radije platite više za jaja i odaberite najkvalitetnija dostupna. Na taj način izbjegavate štetne materije kojih ima u jeftinijim jajima, te mesu i drugim proizvodima životinjskog porijekla.
Mlijeko
Ako ga često koristite, kupovina po sniženoj cijeni uvijek se isplati. No, prije ili kasnije naići ćete na tetrapak mlijeka koje se ukiselilo ili mu je istekao rok trajanja. Ne želite ovaj scenario…
Hljeb
Kada iskoristite akciju i kupite hljeb, brzo će ubuđati u odnosu na svjež iz redovne ponude.
Hrana bez konzervansa
Ionako traje puno kraće, pa nemojte da je kupujete kada nije na akciji, jer je tada već odavno prošao rok trajanja.
Jogurt
Kao i mlijeko, i jogurt se lako kvari, a šanse se povećavaju nabavkom na akciji.

Podijeli ovaj članak