Bosanci i Hercegovci među vodećim svjetskim kafopijama: Poznato koliko kilograma godišnje potroši svako od nas

2 min. čitanja

Bosanci i Hercegovci za sebe vole misliti da su velike kafopije. Ako je suditi prema podacima organizacije World of Statistics, ovo razmišljanje nije bez osnove. Podaci do kojih je došla organizacija govore da svaki Bosanac i Hercegovac u prosjeku godišnje potroši 4,3 kilograma kafe.

Ova godišnja potrošnja svrstala nas je na prilično visoko 12. mjesto u svijetu, od 60 država za koje su objavljeni podaci o potrošnji.

Prema ovoj listi, najveće kafopije i svijetu su Finci, koji godišnje troše 9,6 kilograma kafe po glavi stanovnika. Slijedi Norveška u kojoj svaki stanovnik godišnje u prosjeku potroši 7,2 kilograma, a na trećem mjestu su Nizozemci sa 6,7 kilograma po glavi stanovnika.

Od država regiona koje su obuhvaćene ovom listom, najveći ljubitelji kafe žive u Sloveniji. Svaki Slovenac u prosjeku godišnje potroši 6,1 kilogram kafe, što ovu zemlju stavlja na visoko peto mjesto ove liste. Više kafe od Bosanaca i Hercegovaca potroše i Srbijanci, 5,4 kilograma, što ih je dovelo na osmo mjesto.

Iza nas na listi su stanovnici Hrvatske, na 15. mjesti, koji godišnje u prosjeku potroše 3,8 kilograma kafe, dok su Makedonci na 18. mjestu sa potrošenih 3,6 kilograma.

Vijelu listu možete pogledati u natsavku.

Top coffee consuming countries (kg per capita annually):

🇫🇮 Finland: 9.6
🇳🇴 Norway: 7.2
🇳🇱 Netherlands: 6.7
🇸🇪 Sweden: 6.5
🇸🇮 Slovenia: 6.1
🇦🇹 Austria: 5.5
🇷🇸 Serbia: 5.4
🇩🇰 Denmark: 5.3
🇩🇪 Germany: 5.2
🇧🇪 Belgium: 4.9
🇧🇷 Brazil: 4.8
🇧🇦 Bosnia-Herzegovina: 4.3
🇪🇪 Estonia: 4.2…

— World of Statistics (@stats_feed) June 19, 2023

Podijeli ovaj članak