Zima stigla i migrante u Krajini: Stanje je gore nego prošlih godina, o njima se sve manje priča

2 min. čitanja

Granice su ponovo zatvorene, a međunarodne organizacije nemaju fondove kojim su raspolagale

Snijeg i minusi na zapadnoj granici BiH sa Hrvatskom natjerali su migrante da pauziraju u nastojanjima da ilegalno pređu u EU, takozvani game, te da potraže toplo utočište do ljepših dana.

Volonteri koji im pomažu, članovi organizacije JRS te SOS Balkanroute iz Bihaća, zatekavši ih u napuštenim objektima u šumskim područjima uz granicu, donijeli su im toplu odjeću i voće da se ugriju i osvježe.

– Svake zime ista je slika, posvećeni pojedinci kao što su naš Asim i Roberta donijeli su im odjeću, hranu i ogrjevno drvo, jer sve to treba da prežive. Obilazimo svaku grupu koju možemo pronaći, ali zahvalnost pripada našim donatorima, jer svaki euro pomaže, saopćili su iz organizacije SOS u objavi namijenjenoj donatorima u inostranstvu.

Služba za poslove sa strancima BiH i hrvatska policija imaju visok stepen saradnje u readmisiji migranata, piše Oslobodjenje.

Za razliku od protekle dvije godine, granice EU za ilegalne migracije su zatvorene. Ipak, kako nam je kazao Zlatan Kovačević iz SOS-a, broj migranata koji ovdje želi preći granicu je u porastu.

– Stanje je gore nego prošlih godina, pogotovo jer sada IOM i slične organizacije imaju daleko manje fondove. Prinuđeni smo voditi kampanju u inostranstvu, ne samo za sakupljanje humanitarnih priloga nego i za medijsku pažnju za nevolje osoba u pokretu, jer sve se manje i u medijima spominju, primjećuje Kovačević.

IOM ovih dana vodi kampanju za modni brend “No Nation Fashion” kroz koji se migranti socijaliziraju, a također Civilnoj zaštiti Unsko-sanskog kantona donirao je motorni čamac za spašavanje na vodi. Migranti, ukoliko balkansku rutu ocijene opasnom, a put u EU neisplativim, uvijek se mogu obratiti predstavnicima IOM-a, te se putem projekta dobrovoljnog povratka i reintegracije AVRR vratiti kući, kao što je to prije pet dana učinio jordanski par Gahni i Zineb. Troškove povratka snosi vlada Kraljevine Danske.

Podijeli ovaj članak