– Vjerovatno unučad neće zamjeriti što se ime djeda spominje prije naziva inovacije i njihovih imena, zvanja i znanja, magistrica i inženjerka građevine Samida, magistar i mašinski inženjer Silmija i mašinski inženjer Harun. Ne da neće zamjeriti, nego će se ponositi didom, kako kažu Krajišnici, jer je on prethodno i u njihove roditelje, u svoju kćerku i sina, posijao zrno znatiželje za znanjem i tehničko-tehnološkim stvaralaštvom. Dobar dokaz da ne pada plod dalje od stabla – navode iz Stručne služba Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine (AIBiH).

S obzirom na neiscrpni talent, dokazan godinama i desecima najvećih priznanja na međunarodnim izložbama inovacija, može se pretpostaviti da je popularni Rudi, navode iz AIBiH, uz ostale energetske pojmove, govorio unucima i o mlinovima i turbinama, pa je sada iz te klice izrasla već više puta nagrađivana “Vertikalna turbina sa usmjerivačem lopatica prema vjetru”.

Ali, u Rudijevo vrijeme nije bilo elektronike ni mogućnosti za izradu kvalitetnog modela, još manje za video-prezentaciju, kako su uradili Samida, Silmija i Harun, kaže se u izvještaju AIBiH, a upravo je kvalitetan prikaz ideje itekako doprinio da je članovi žirija lakše razumiju, i bolje ocijene. Inače, turbina je privukla veliku pažnju i stručnjaka iz Patentnog ureda Turske, pa su je nagradili diplomom i medaljom “Turk Patenta”.

 

 

Srebrenu medalju, navode u saopćenju, dobio je mladi doktor i specijalizant abdominalne medicine Emsad Halilović iz Kladnja. On je, učestvujući u timskim hirurškim intervencijama na stomaku, došao na ideju da se čitav proces može obaviti brže i sigurnije, za liječnika i za pacijenta. Tako je stvoren “Evakuator crijevnog sadržaja”, koji bi se laičkim jezikom mogao nazvati “instrument za brzo čišćenje crijeva hirurškim uklanjanjem suvišnih ostataka hrane i pića”.

Bronzane medalje dobili su profesor termodinamike na Mašinskom fakultetu u Tuzli Fikret Alić za “Fleksiblni termo-akumulacioni konventivni emiter”, Zoran Dujaković iz Banje Luke za “Podvodni punjač gasovitih ili tečnih medija”, Armin Hujić iz Sarajeva za “Samopodešavajući rezervoar za održavanje željene temperature tople vode” i Cazinjanin Husnija Kapić za “CNC mašinu za rezanje poroznih materijala”.