Žene “Ljutočke doline” čuvari kulture i tradicije (VIDEO)

2 min. čitanja

„Žene Ljutočke doline“ godinama aktivno djeluje i pokušavaju od zaborava sačuvati stare zanate, šivanje, tkanje, pletenje, vez.

Cilj im je da između ostaloga njihovo znanje i ljubav prema kulturnoj baštini prenesu i na mlađe generacije. Posjetili smo ih upravo u ovo praznično vrijeme kada se bude uspomene i emocije na neka bolja vremena, kada su se, kako one kažu Bajrami dočekivali drugačije nego danas….

Iza hrabrih žena Ljutočke doline je veoma teška prošlost koje se one nerado prisjećaju. Međutim, svojim radom i zalaganjem primjer su kako se može pobijediti surova svakodnevnica i da ima života u povratničkim naseljima. Udruženje je okosnica njihovog društvenog života, a svoje slobodno vrijeme provode ljubomorno čuvajući od zaborava svoju tradiciju, običaje i zanate. Njihove rukotvorine su kažu nam, veoma tražene i cijenjene.

Udruženje okuplja oko 70-tak članica iz naselja Ćukovi, Duljci i Orašac, a djeluje u prostorijama Doma mjesne zajednice Orašac. Trenutno raspolaže sa dva velika i jednim malim tkalačkim stanom na kojima su nastali mnogi radovi ovih vrijednih žena. Među posljednjim ljutočkim tkaljama su Senka i Sebila Zulić. Evocirale su uspomene na vremena kada su se prvi put susrele sa starim zanatima.

U životima ovih žena vjera i tradicija je sastavni dio života. Bajram zauzima posebno mjesto u njihovim srcima. Ispričale su nam koji su to običaji bez kojih ne mogu da zamisle ove mubarek dane, te koja jela spremaju za bajramsku sofru.

Podijeli ovaj članak