Za održavanje deponija u USK 700.000 KM, neke potencijalne ekološke bombe

3 min. čitanja

Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je odluku da za saniranje i održavanje lokalnih deponija koje se koriste na području gradova i općina u Unsko-sanskom kantonu ove godine izdvoji 700.000 maraka.

Ova sredstva biće, putem javnih poziva, dodijeljena preduzećima koja se bave upravljanjem deponijama Gorjevac u Bihaću, Meždre u Velikoj Kladuši, Vaganac u Bosanskom Petrovcu, Radića most u Velikoj Kladuši, Peći u Ključu, te Sanska brda nadomak Sanskog Mosta.

Inače, odlaganje i deponovanje otpada jedan je od najvećih komunalnih problema svih osam lokalnih zajednica na području Unsko-sanskog kantona, a u ovoj oblasti još se primjenjuje zastarjela i neadekvatna tehnologija.

U Ministarstvu građenja, prostornog uređenja USK i zaštite okoliša navode da su za saniranje postojećeg stanja u ovoj oblasti potrebna ogromna sredstva, koja prevazilaze finansijske kapacitete Unsko-sanskog kantona.

.

“Sve lokalne zajednice nama upućuju zahtjeve za sredstva i programe saniranja postojećih deponija, ali naši resursi su po tom pitanju ograničeni. Ono što možemo jeste da pomažemo u saniranju postojećih deponija”, navode iz pomenutog ministarstva.

Prema nekim procjenama, ukupna količina otpada koji se na području Unsko-sanskog kantona sakupi na godišnjem nivou iznosi preko stotinu hiljada tona.

U cijelom poslijeratnom periodu nadležne institucije muku muče s održavanjem lokalnih deponija, od kojih neke predstavljaju potencijalne ekološke bombe. Najkritičnije stanje je s deponijama u Velikoj Kladuši, Ključu i Sanskom Mostu, jer su smještene na kritičnim lokacijama u blizini gradskih naselja, te mogu da utiču na onečišćenje tla, kao i obližnjih izvorišta i vodotokova, pišu Nezavisne.

Deponija na lokalitetu Peći, općina Ključ, direktno utiče na okolinu i rijeku Sanu, kao i deponija u mjestu Radića most kod Velike Kladuše, zbog čijeg je postojanja u značajnoj mjeri narušen ekosistem u rijeci Glinici.

Ništa bolja situacija nije ni sa deponijom na lokalitetu Sanska brda, u neposrednoj blizini Sanskog Mosta, koja se nalazi na uzvišenju iznad grada i preko četiri decenije ima karakter privremenog odlagališta. Problem s odlaganjem čvrstog otpada na području USK trebalo je da bude riješen izgradnjom regionalne deponije, ali je ovaj projekat ugašen zbog nemogućnosti da se odredi trajna lokacija za njenu izgradnju.

Podijeli ovaj članak