Vlada USK zvanično najveći donator u izgradnji Muzeja 505. viteške brigade

2 min. čitanja

Vlada USK od danas je i zvanično najveći donator u projektu izgradnje Muzeja 505. viteške brigade. Naime, rano jutros u Bužimu je potpisan sporazum sa Ministarstvom za pitanja boraca i RVI koje je ovogodišnjim budžetom predvidjeno izdvajanje 500.000 KM.

“Ovaj Muzej je na vrhu liste kapitalnih investicija koje će Ministarstvo realizirati u ovoj godini sa milion i 500.000 maraka. Stava smo da Bužim i Bužimljani zaslužuju da konačno imaju Muzej na kojeg godinama čekaju”, kazao je resorni ministar Esad Bašagić.

Na posebnom računu trenutno je 1.1 milion maraka i prema planu ova sredstva će biti utrošena za izgradnju objekta, nakon što budu završeni zemljani i betonski radovi.

“Ovaj projekat su do sada podržale brojne institucije u Federaciji, ali i pojedinci koju su osjetili potrebu da, svojom donacijom, daju doprinos čuvanju sjećanja na bužimske branioce. Mi smo im na tome zahvalni. Podršku očekujemo i narednom periodu”, riječi su Mersudina Nanića, načelnika Općine.

“Kada bude završen, ovaj Muzej će biti na ponos svima nama. Vlada USK svakako stoji uz ove ljude i projekte koji će poboljšati kvalitet njihovog života, ali i projekte poput ovog koji će služiti čuvanju kulture sjećanja na heroje Bužima”, rekao je Mustafa Ružnić, premijer USK.

Ideja za izgradnju Muzeja 505. viteške brigade živi 20 godina. S konkretnim koracima ka njenoj realizaciji krenulo prije tri godine nakon što je porodica Nanić poklonila zemljište za izgradnju, u blizini turbeta Izeta Nanića. Ukoliko sve bude teklo predvidjenom dinamikom, Muzej će biti otvoren za dvije godine.

Podijeli ovaj članak