Vjerovali ili ne: Općina Bosanski Petrovac nije usvojila budžet, a razlog je – teretana

3 min. čitanja

Na 22. sjednici Općinskog vijeća Bosanski Petrovac, vijećnici u općinskom vijeću nisu usvojili Budžet za 2023. godinu, a razlog je, u najmanju ruku, čudan.

Naime, kako je saopćio načelnik Općine Bosanski Petrovac Mahmut Jukić, nakon zakonom propisane provedene procedure, zaprimljenih zahtjeva i amandmana kako od građana, udruženja, tako i od većine vijećnika koji su u aktuelnoj većini, prihvatio je sve zahtjeve i amandmane osim jednog.

Radi se, kako kaže o amandmanu koji je predložen od vijećnika Jasmina Mešića, a odnosio se za otvaranje fitnes centra pri JU Centar za kulturu i obrazovanje u visini od 50.000 KM.

“Kao načelnik ove općine odgovaran za izvršavanje budžeta i trošenje javnog novca, u ovom vremenu inflacije kada još imamo puno naših građana koji su u stanju socijalne potrebe, smatram ovaj amandman trenutno nepotrebnim i to je razlog što ga nisam prihvatio. U postojećem prostoru Centra za kulturu sa ovom djelatnošću (teretana) trenutno se bavi Udruženje Club Infinity, za što imaju svoju opremu i za taj prostor plaćaju kiriju Centru za kulturu i obrazovanje”, kaže Jukić.

Zašto zbog ovog neprihvaćenog amandmana aktuelna većina vijećnika nije prihvatila Budžet, kaže da zaista ne zna ni on.

“Nakon što Budžet nije usvojen zatražio sam od predsjedavajućeg da odmah sazove vanrednu sjednicu radi usvajanja Odluke o privremenom financiranju općine Bosanski Petrovac za period od 1. januara do 31. marta 2023. godine. Predsjedavajući je na moj zahtjev odmah sazvao vanrednu sjednicu sa jednom tačkom dnevnog reda Usvajanje Odluke o privremenom financiranju općine Bosanski Petrovac, međutim aktuelna većina vijećnika je napustila općinsku vijećnicu i nije bilo kvoruma za održavanje ove sjednice”, navodi Jukić.

Istakao je da mu nije jasno ovakvo ponašanje vijećnika kojima je prihvatio sve prijedloge i amandmane koje su predložili.

“Na kraju želim da vas obavijestim, ukoliko se nešto ne promijeni od 1. januara 2023. godine smo u totalnoj blokadi, jer nećemo moći izvršavati svoje obaveze prema dobavljačima, poslovnim partnerima i našim građanima kojima je pomoć najpotrebnija. Međutim, ja neću iznevjeriti povjerenje građana koje mi je ukazano na prošlim izborima i unatoč opstrukcijama, nastavit ću voditi ovu Općinu pozitivnim putem, kako sam to i do sada radio”, zaključuje Jukić.

klix

Podijeli ovaj članak