Vijećnici usvojili budžet u hodniku, Babo se zaključao i usvojio sam svoj budžet

3 min. čitanja

Velika Kladuša jedina je općina u Bosni i Hercegovini koja ima dva budžeta – načelnikov i Općinskog vijeća, javlja BHRT.

Razlog je što se načelnik Fikret Abdić i njegova Laburistička stranka ne mire s gubitkom većine. Rad nove većine u Općinskom vijeću smatraju nezakonitim, a cijelu situaciju bi mogao raspetljati Ustavni sud Federacije BiH.

Budžet Velike Kladuše za ovu godinu usvojen je u hodniku, ispred zaključane vijećnice. Fikret Abdić ključeve ne želi dati, jer rad nove većine smatra nezakonitim, a ne priznaje ni budžet koji je usvojen. U službenom glasniku proglasio je “svoj” koji je, kažu oponenti, po mjeri Abdića i Laburističke stranke.

Zlatko Pajazetović, vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Velika Kladuša otkriva kako se budžet troši.

“Više od trećine budžeta se servisira preko jednog preduzeća. Stvar je jasna. Direktor tog preduzeća je predsjednik Kluba Laburističke stranke, što je samo po sebi sukob interesa, da ne spominjem dalje. Sve se radi da oni i dalje zadrže vlast, pozicije…”.

Fuad Sulejmanagić, vijećnik u Općinskom vijeću Velika Kladuša (NES) kaže da je Abdić učinio sve da proglasi budžet sam.

“Tako ga je koncipirao da ga može trošiti kako hoće, bez saglasnosti vijeća”.

U Laburističkoj stranci kažu kako su oni ti koji su svaki zakon morali po tri puta čitati. Sada to traže i od drugih. Slali su pismo i Christianu Schmidtu iz čijeg je ureda došao odgovor da sve probleme riješe kroz dijalog i razumijevanje.

Emina Čehić, vijećnica Laburista u Općinskom vijeću Velika Kladuša kaže da oni ‘ne žele pričati na taj način’.

“Ako zakon kaže jedno, da mi kažemo ‘hajmo mi drugačije’. Većina ne daje pravo nekome da radi šta hoće. Većina daje pravo da se u skladu sa zakonima ponašaš onako kako je to propisano”.

Nova predsjedavajuća Općinskog vijeća Bisenija Mušedinović očekuje da će cijelu situaciju raspetljati Ustavni sud Federacije BiH kojem je upućena apelacija preko kantonalnog premijera. Dok previranja traju, u Velikoj Kladuši najviše ispaštaju građani kojima je dosta podjela. Etiketa je to ove općine.

U ovom trenutku nije poznato kako će se razriješiti politička kriza u Velikoj Kladuši. Pokušali smo razgovarati i sa načelnikom Fikretom Abdićem, međutim na ovu temu nije želio govoriti.

Podijeli ovaj članak