VIDEO – Migranti ponovo pristižu u USK, premijer Ružnić: ‘Nećemo dozvoliti situaciju iz 2018.’

2 min. čitanja

Nakon kraćeg zatišja tokom ljeta, migrantske rute u Bosni i Hercegovini su ponovo aktivne. Samo u septembru na dnevnoj bazi je zabilježeno više od dvije stotine ilegalnih migranata, a ovaj put sve je veći broj onih koji dolaze iz afričkih zemalja, prenosi BHRT

Nadomak autobuske stanice u Bihaću grupa od dvadesetak migranata pronašla je svoje utočište. Najviše ih je iz Afganistana. Iako žive u surovim i neljudskim uvjetima, pod otvorenim nebom, osmijeh ne kriju, kao ni nadu da ih čeka bolje sutra i novi život u obećanoj zemlji. Osim Afganistana, sve je više migranata koji dolaze iz afričkih zemalja. Mahom iz Burundija. O povećanom prilivu govori i to što je u septembru u našu zemlju ušlo više od 4600 migranata i izbjeglica, a u aprilu 1560. Prijeti li nam scenarij iz 2018. godine?

SLOBODAN UJIĆ, direktor Službe za poslove sa strancima

Sigurno da postoji bojazan o nekom novom prilivu. Pratimo situaciju u Srbiji, najveći je priliv upravo iz te zemlje, oni su postigli dogovor s Evropskom unijom, odnosno sa, Briselom i ukinut će vize ovim zemljama odakle ljudi legalno dođu u Beograd, a onda bacaju dokumente i ilegalno nastavljaju put ka drugim zemljama. 

Zbog blizine granice Unsko-sanski kanton je za migrante najpoželjnija destinacija. Premijer Mustafa Ružnić poručuje kako neće dozvoliti situaciju iz 2018. godine kada je upravo ovaj dio Bosne i Hercegovine nosio najveći teret migrantske krize.

MUSTAFA RUŽNIĆ, premijer Unsko-sanskog kantona

Nema više onog rješavanja da se izmjesti u tuđe dvorište, mi to više sebi nećemo dozvoliti. Jasno smo poručili svima da je USK ispoštovao dogovore iz 2019. zatvoreni su “ad hoc” centri, Vučjak, dali smo lokaciju za centar, ali ne možemo biti jedini u BiH. Mora se ravnomjerno rasporediti migranti ako se taj val proširi.

Bezbjednosna situacija u Unsko-sanskom kantonu je trenutno zadovoljavajuća. Kažu to i MUP-u navodeći da u posljednje vrijeme nije bilo krivičnih djela sa većim stepenom, a za sada ni lokalno stanovništvo strah ne osjeća.

Podijeli ovaj članak