U programu uglednog skupa održanog u Zadru značajno učešće uzeli i ljekari Kantonalne bolnice u Bihaću

2 min. čitanja

U organizaciji Hrvatskog društva djelatnika hitne medicine u Zadru je održan 26. Kongres sa međunarodnim učešćem. Više od 200 učesnika, izložilo je svoje radove iz oblasti urgentne medicine, a priliku da budu izabrani među 30 najboljih, imali su i ljekari Kantonalne bolnice u Bihaću koji su predstavili studiju „Akutni koronarni sindrom u malim bolnicama“
Cilj retrospektivne studije naziva „Akutni koronarni sindrom u malim bolnicama“ je ispitati učestalost koronarnog sindroma u slučajevima koji su zatražili ljekarsku pomoć u Kantonalnoj bolnici u Bihaću. Također na osnovu dobijenih rezultata moglo se vidjeti da li se podaci slažu s evropskim i svjetskim standardima. Rezultati govore da od ove bolesti više obolijevaju muškarci u odnosu na žene, a prosjek godine je 62. Studija je obuhvatila više od 80.000 pregledanih pacijenata.

Studiju su inače predstavili specijalizanti urgentne medicine Kantonalne bolnice doktori Faruk Ajdinović i Amel Mizić. U njenoj izradi učestvovale su i specijalizantice Dženisa Selimović i Sajda Kudelić, a tim je predvodila načelnica Centra urgentne medicine dr. Irma Arifović.

Ovaj tim ljekara pokazao je da ima volju za rad i unapređenje zdravstvene usluge, a podaci studije potvrđuju da pacijenti i građani USK-a trebaju i moraju imati invazivni kardiološki centar. Za nekog „vrijeme je novac“ a za srčane bolesnike „zlatni sat“ je vrijeme za život a najbliži klinički centar od USK-a udaljen je nekoliko stotina kilometara.

.

Video Player

rtvusk

Podijeli ovaj članak