U novoj većini nema Laburista, ali Abdić je zaključao vijećnicu

2 min. čitanja

Amir Purić (Naša stranka), donedavno član općinskog vijeća u Velikoj Kladuši, a trenutno zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, opisao je kako općinski načelnik Fikret Abdić po njegovim tvrdnjama sabotira rad većine u općinskom vijeću.

Kako Purić objašnjava krajem januara formirana je nova većina u općinskom vijeću u kojoj se nije nalazila Laburistička stranka kojoj pripada načelnik i presuđeni ratni zločinac Fikret Abdić.

“Krajem januara je održana sjednica općinskog vijeća na kojoj je izabrana nova predsjedavajuća Bisenija Mušedinović iz SDA. To je značilo da u vijeću postoji nova većina u kojoj nije Abdićeva Laburistička stranka. U toj većini su SDA, NES, NS, SDP, DNZ i 2 nezavisna vijećnika, ukupno 15 od 28”, govori Purić.

Prema njegovim riječima tada su počele opstrukcije od načelnika koji je tražio da vijeće preispita svoju odluku. Kantonalno i Federalno ministarstvo pravde su odgovorili da načelnik nema osnovu da traži preispitivanje odluka koje se tiču izbora rukovodstva i nova većina je nastavila sa radom.

“Ali nakon 30 dana načelnik tumači da, pošto vijeće nije preispitalo svoju odluku po njegovom zahtjevu, ona više ne važi. Praktično on ne priznaje rad vijeća kojim rukovodi ‘nelegalna’ predsjedavajuća”, pojašnjava Purić.

Nakon toga su krenule opstrukcije tako da je vijećnica i kabinet predsjedavajuće su bili zaključani, državnim službenicima, šefovima službi, sekretaru i zapisničaru vijeća zabranjena je komunikacija sa vijećem.

Purić kaže kako su podnijete krivične prijave protiv načelnika i državnih službenika koji onemogućuju rad vijeća.

“Vijeće je nekoliko sjednica održalo na hodniku jer ih dočeka zaključana vijećnica. Onda je usvojilo odluku o korištenju vijećnice i kabineta, ovlastilo lice za ulazak, zamijenili brave, no odmah isti dan ili sutra načelnik naredi da se provali i opet postavi druge brave i tako nekoliko puta. Zakon je jasan da vijeće upravlja općinskom imovinom”, zaključuje Purić.

Podijeli ovaj članak