Stari grad Sokolac motiv za poštansku marku posvećenu kulturno-historijskom naslijeđu naše zemlje (FOTO)

1 min. čitanja

BH Pošta je nedavno izdala novu poštansku marku posvećenu kulturno-historijskom naslijeđu naše zemlje. Ovoga puta, motiv na marki je predivni Stari grad Sokolac, nacionalni spomenik koji se smjestio iznad istoimenog naselja u gradu Bihaću.

Stari grad Sokolac je dobro očuvan spomenik kulture koji datira još iz 11. stoljeća. Izgradnja ovog grada počela je 1020. godine, a kroz povijest je bio domaćin mnogim znamenitim ličnostima. Ovaj impozantni grad bio je vojno uporište sve do 1878. godine, kada je napušten.

Zahvaljujući entuzijazmu bihaćkog načelnika Lothara von Berksa, Sokolac je obnovljen i postao važna turistička destinacija.

Nova poštanska marka “Stari grad Sokolac” izrađena je u ograničenom tiražu od 10.000 primjeraka, a autori su Tamer Lučarević i Almir Kurtović. Možete je nabaviti na poštanskim šalterima BH Pošte ili putem njihove online prodavnice. Također, dostupan je i prigodan FDC koverat kao suvenir.

Možda vas zanima:

Ponosni smo na naše kulturno naslijeđe, a ova marka pruža jedinstvenu priliku da istražite ljepotu i historiju Stare gradske utvrde. Ne propustite priliku da dodate ovaj vrijedan komad u svoju kolekciju.

Podijeli ovaj članak