Skupština izglasala rebalansirani Budžet i Odluku o privremenom finansiranju

2 min. čitanja
  • Rebalansiran je Budžet za 2023. godinu, te usvojena Odluka o privremenom finansiranju Kantona za prva tri mjeseca 2024. godine. Izglasano je to na 12. redovnoj sjednici Kantonalne skupštine koja je održana danas u Bihaću. Kako je rečeno, rebalans je morao biti urađen kako bi se određene stvari finansijske prirode „dovele u red“.

Bihać, 26. decembra – Kako u izjavi medijima rekao Danko Jakšić, ministar finansija, Rebalans Budžeta je usvojen u iznosu u kojem je i dogovoren.  

„Rebalans Budžeta za ovu godinu usvojen je u predviđenom iznosu od 338 miliona maraka. Osigurali smo dodatnih 2.6 miliona kako bismo namirili nedostajuća sredstva za decembarsku platu, isplatu stipendija, zatim isplatu zaostalih plata za KŠC,  naknada za potrebe boračkih populacija, te za porodilje.“ –  rekao Jakšić.

Privremeno finansiranje u visini od više od 52.8 hiljade omogućit će nesmetano funkcionisanje u Kantonu do usvajanja novoga Budžeta za 2024.

“Nakon nove godine ide sa nastavkom pregovora sa sindikatima kako bismo imali jasniju sliku njihovih potreba te nacrta budžeta za 2024. godinu“, – ističe Jakšić.

Likvidnost Budžeta Unsko-sanskoga kantona ovisi o novcu kojeg dobijamo sa federalnog nivoa, odnosno vlade bez obzira ko je na njenom čelu, Nermin Nikšić ili Fadil Novalić, kazao je danas za skupštinskom govornicom premijer Kantona Nijaz Hušić. Unsko-sanski kanton već tri godine zaredom, kaže Hušić, dobija po skoro 24 miliona maraka. 2021. taj novac je potrošen na plaće.

Pored osnovnih finansijskih dokumenata koji su usvojeni sa 18 glasova ZA, što je pokazalo da je trenutna parlamentarna većina stabilna, zastupnici su nakon više godina, konačno imenovali članove Nezavisnog policijskog odbora, što je prvi korak ka konkursu za novoga policijskog komesara kojeg ovaj kanton nema više od godinu dana.

Podijeli ovaj članak